Pahat poliisit liikkeellä?

Viime viikkoina Varkauden ”pää-äänenkannattajassa”, Warkauden Lehdessä, on ollut useita mielipidekirjoituksia poliisin liikennekäytöksestä. Niistä on väkisinkin huomannut, kuinka hatarat tiedot ihmisillä on poliisien hieman tavallista autoilijaa laajemmista oikeuksista liikenteessä. Ehkäpä olisi hyvä selventää pari perusjuttua autoileville Matti Meikäläisille. Poliisi ei virallisesti ole viitsinyt lehden palstalla vastailla lähinnä virkavallalle valittamisen ilosta kirjoitettuihin mielipiteisiin. Tämä on mielestäni ymmärrettävää, koska esitetyissä tapauksissa ei ole tapahtunut mitään laitonta. Pienessä lehdessä hyvin usein myös huonoin perustein laaditut mielipidekirjoitukset pääsevät läpi, mikä ei ole ongelmatonta: väärät tiedot saattavat asioista tietämättömien kohdalla muuttua todeksi, koska ”eihän lehdessä voi olla väärää tietoa”.

Ensimmäisessä mielipidekirjoituksessa kritisoitiin sitä miten poliisin ”vara-auto” oli kiihdyttänyt kirjoittajan mielestä liian voimakkaasti liikennevaloista lähtiessään. Alkoi väkisinkin huvittaa heti alussa, kun kirjoittaja tituleerasi poliisiautoa vara-autoksi. Varkauden kihlakunnan poliisilaitoksen autoja yksilöivä kirjaintunnus kun on VARA, esimerkiksi siis VARA 490. Mitään tekemistä auton varallaolon tms. kanssa asialla ei ole. Oikeille vara-autoille on poliisiorganisaatiossa varattu omat tunnuksensa, kuten RES (sanasta reservi).

Mitä siihen kiihdyttämiseen tulee, mitään kiihdytyksen voimakkuutta säätelevää lakiahan ei ole. On myös hyvin subjektiivista arvioida, mikä kiihdytys on normaalia ja mikä liiallista. 50-hevosvoimaisesta pikkuautosta nähtynä uusi diesel-Transporter saattaa kiihtyä todella nopeasti, vaikka Transporterin kuljettaja pitää liikkeellelähtöään aivan normaalina.

Toisessa tapauksessa kirjoittaja kommentoi poliisiauton käytöstä maantiellä. Olipa vielä pistänyt merkille, että kyseessä oli kenttäjohtajan auto. Poliisiauto oli ohittanut ”tarkalleen sallittua nopeutta” ajaneen kirjoittajan auton (mahdollinen mittarivirhe?). Tästä kirjoittaja oli sitten niin ihmeissään, että jaksoi oikein lehteen asiasta valittaa! Eikö olisi joskus helpompaa antaa palautetta suoraan asianomaiselle taholle, eikä vinkua mielipidepalstalla? Saattaisi mennä viesti perillekin, eikä jäädä kahvikupin alle. Muutenkin itseäni kummatkin kirjoitukset huvittivat myös siksi, että jos haluaa kirjoittaa lehteen jostain liikenteen epäkohdasta, niin eikö silloin kannattaisi kommentoida jotain todellista ongelmaa?

Jälkimmäinen kirjoittaja kysyikin, että miksi poliisiauto ajoi ylinopeutta, vaikkei se ollut hälytysajossa. Hälytysajo onkin poliisin kohdalla hieman muita hälytysajoneuvoja monimutkaisempi juttu. Poliisi voi olla hälytysajossa myös silloin, kun se ei käytä hälytysvaloja ja sireeniä. Toisin sanoen kirjoittaja ei voinut tietää, onko poliisiauto hälytysajossa vai ei. Tämän vapauden ymmärtää, kun ajattelee poliisin tehtäviä. Joskus on parempi mennä tilannepaikalle mahdollisimman huomaamattomasti. Klassinen esimerkkihän tällaisesta tilanteesta on pommiuhka. Tietenkin kuljettajan vastuu on ns. hiljaisessa hälytysajossa suurempi, eikä poliisiauton käytös yleensä tällöin poikkea kovinkaan paljoa muusta liikennevirrasta. Kirjoittajaa ei varmaankaan oltu koskaan ennen ohitettu tilanteessa, jossa hän on ajanut sallittua nopeutta!

Joskus tuntuu siltä, että tämä kritiikki kumpuaa vain poliisia kohtaan tunnetusta vastenmielisyydestä, jopa vihasta. Koskaan itse ei tehdä mitään väärää liikenteessä. Sitten kun poliisiauto ohittaa, niin se onkin yllättäen maailman vakavin rike. No, tällä menolla niitä poliisiautoja ei kohta siellä liikenteessä enää näy. Sitten kukaan ei ilmeisesti enää vaaranna kirjoittajien liikenneturvallisuutta…

Liikenteen riskikuskeja?

Mainokset

, , , , , , ,

 1. #1 by Santtu Loimusalo on 3.11.2008 - 15:41

  On totta, että paljon valitetaan turhasta, mutta kyllä minua hieman sapetti kun kommilasta luttilaan päin ajaessa ajoin mopolla 45 km/h (mittari näyttää 50) ja poliisi ajaa reippaanlaisesti ohi oikealta kaistalta, josta saa vain bussit ajaa suoraan, eikä käänny puurtilaan vaan ajaa suoraan eteenpäin. Ei ole itselläni hajuakaan saako poliisit ajaa bussikaistaa, eikä minua sinäänsä asia kiinnosta, mutta tuli vain mieleen, että ei ollut ainoa kerta, kun olen poliisin nähnyt ajavan liikennesääntöjen vastaisesti.

 2. #2 by Kosti on 3.11.2008 - 21:51

  Normaaliajossa poliisilla ei ole teoriassa mitään erityisvapauksia. Hälytysajossa liikennessäännöistä voidaan poiketa siinä määrin, ettei muille aiheudu vaaraa. Käytännössä joskus poliisi poikkeaa näkyvästikin liikennessäännöistä vaikkapa liikennevalvonnan vuoksi (esimerkiksi ratsian yhteydessä poliisiauto pysäköitynä kevyen liikenteen väylälle). Huolimattomuusvirheitä olen itsekin todistanut, mm. varomatonta kaistanvaihtoa ja vilkun käyttämättä jättämistä pandan (tunnuksellisen poliisiauton) taholta.

  Lähinnä minut innosti tähän blogimerkintään huomio siitä, että joillain on tapana tarkkailla poliisin toimia suurennuslasin kanssa ja unohtaa, että ihmisiä siellä poliisiautonkin ratin takana on. Toinen asia, jonka halusin tuoda esille on se, että jos poliisin toiminnasta on moitittavaa, kannattaa palautetta laittaa suoraan kyseiselle laitokselle. Esimerkiksi Varkauden poliisilla on oma sähköpostiosoite yhteydenotoille. Joillain laitoksilla on jopa kysymyksiä ja vastauksia -palsta. Poliisin tekemistä virheistä tai väärinkohdelluksi tulemisen tunteesta ei pidä vaieta. Asiallinen palaute ei voi myöskään tulla ”vainoamaan” palautteen antajaa tulevaisuudessa. Lehtien tekstiviesti- ym. palstoilla taasen huomio on vähäistä ja varsinainen asia meinaa kadota. Mainitsemissani mielipidekirjoituksissa huomasin itsekin ensin asiavirheet ja vasta sitten kirjoitusten sisällön.

  Tarkemmin mainitsemaasi tapausta tuntematta voisin veikata, että mahdollisesti tehtävälle menossa ollut poliisiauto halusi ohittaa sinut ennen tien muuttumista kaksikaistaiseksi, eli paikassa jossa ohittaminen on turvallisinta. Bussikaistan ajamista Riittulanmäentien yli en osaa selittää. Ainakin menneenä viikonloppuna prätkäjengiläisten ”joulukorttikuvausta” valvomaan tulleilla Kuopion partioilla oli kaista-ajo hieman hakusessa. Onneksi hekin lopulta löysivät tiensä ABC:lle. 😀

  Pahoittelut pitkästä viestistä. Kuten viestin pituudesta voi päätellä, poliisin liikennekäytös pohdituttaa minuakin aika paljon.

  Edit: Onnistuin löytämään toisen mielipidekirjoituksen Warkauden Lehden nettisivuilta, ja lisäsin linkin tekstiin.

%d bloggers like this: