Nastaa alle

Nastarenkaat alle, jos vain jostain löytyisi sopivat.

Alkaa olla taas se aika vuodesta, kun rengasasioita pitää ryhtyä miettimään – olipa kohteena sitten auto tai polkupyörä. Autoilijoille marraskuun ensimmäinen on päivä, jolloin nastarenkaita saa alkaa käyttää. Joulukuun ensimmäisenä talvirenkaat (nastat tai kitkat) ovat jo pakollisia. Jos päivämäärät meinaavat unohtua, Liikenneturvalla on tarjota kuvio, josta ajankohdat käyvät hyvin ilmi.

Pyöräilijöille asia ei ole niinkään päivistä kiinni, vaan keleistä. Moni yrittää pitää kesärenkaat mahdollisimman pitkään alla. Itse tarvitsen uudet nastarenkaat kesällä hankkimaani kaupunkipyörään. Toissapäivänä kävin kysymässä erään pyöräketjun myymälästä sopivia nastarenkaita. Koska kyseisen fillarin rengaskoko on nastarenkaana melko harvinainen, luulin olevani fiksu mennessäni liikkeeseen hyvissä ajoin, ennen ensilumia.

Olin tehnyt taustatutkimusta, ja vakaa tarkoitukseni oli hankkia kiitetyt Schwalben Marathon Winter -renkaat. Netin mukaan valikoimasta löytyisi vielä oikea kokokin. Liikkeeseen mennessäni kysyin myyjältä talvirenkaita pyörääni ja ilmoitin kooksi 24×1,75. Myyjä kysyi vielä ”toistakin kotimaista”, eli renkaan millimetriarvon, joka oli tietenkin 47-507. Sitten alkoi myyjän taholta armoton katalogien selailu. Lopulta selattiin jo Kendankin kuvastoa, vaikka olin aika varma, ettei kyseinen merkki edes valmista nastarenkaita. Viimein myyjä totesi, ettei heillä ole tarjota mitään tähän kokoluokkaan. Ihmettelin jälleen, onhan rengaskoko sentään Joponkin ensiasennusrengas! Varmasti joku ennen minuakin olisi ostanut kyseisen koon nastarenkaat? Lopuksi sain kehotuksen tulla takaisin, kunhan ”nastarengaskausi todella alkaa”.

Renkaat jäi siis ostamatta. Pitänee soitella parin viikon päästä kyseiseen puljuun ja kysyä suoraa Schwalben Wintereitä ja pyytää tilaamaan, jos ei edelleenkään löydy. Tällävälin pitää vain toivoa, ettei kovin pitkiä pakkasjaksoja vielä tule, koska nastarengaskausi ei ole kuulemma alkanut…

, , , , , ,

 1. #1 by Janne on 31.10.2008 - 9:27

  Schwalben Marathon Winterin on kyllä kovat renkaat. Itse ostin kaksi paria viime syksynä ja voin suositella. Ensimmäisten kunnon lumiet tultua nuo tosin kyllä olivat aika avuttomat. Irtolumessa siis todella säälittävät, mutta kyllä se siitä pienellä varovaisuudella.

  Mistäs kävit täältä Jyväskylästä näitä kyselemässä? Omani tilasin muistaakseni Kalle-Sportista(?), joka myi myyjän mokana kaksi paria puoleen hintaan. Niin ja nämä olivat perus 28-versiot.

 2. #2 by Jenni on 31.10.2008 - 9:33

  En tiedä mitä liikettä olet käyttänyt, mutta Tourulassa sijaitseva Huoltopilotti on ainakin minulle tarjonnut aina tosi hyvää palvelua. Ehkä heiltä löytyisi sulle renkaat?

  Itse vaihdan polkupyörään nastarenkaat alle mahdollisimman myöhään, koska kesärenkaat vierivät paljon paremmin. Pyöräni on maastopyörä/hybridi joten renkaat eivät ole kapeinta mahdollista mallia. Pilaan kyllä joka kerta yhden illan sillä kun taistelen renkaat pyörään, kun ulkokumit ovat niin jämäkästi vanteella ettei meinaa saada pois eikä paikalleen. Vanhat kesärenkaani irtosivat vanteilta kun vähän näyttikin rengasrautaa, mutta ei nykyiset…

 3. #3 by otteitaelamasta on 1.11.2008 - 15:01

  Hei! Tämä ehkä kiinnostaa sinua/teitä: Liikenneaiheinen valokuvanäyttely Otteita elämästä viettää avajaisia tiistaina 4.11. Kuvia voi käydä katsomassa kahden kuukauden ajan ensin Jyväskylän ammattikorkeakoululla ja sen jälkeen ABC Vaajakoskella. Lisää voi lukea http://www.otteitaelamasta.wordpress.com
  -Johanna

 4. #4 by Kosti on 1.11.2008 - 19:00

  Hei vaan ja hyvää pyhäinpäivän iltaa Varkaudesta. Tulin juuri viemästä kynttilöitä hautausmaille sopivan syksyisessä räntäsateessa. Pimeässä autolla ajaminen oli vähintäänkin haastavaa, kun valot kiiluivat tuulilasin vesipisaroista ja märästä maasta.

  Rengasjuttuun palatakseni: kävin kysymässä nastarenkaita Bike Planetilta, josta on muodostunut eräänlainen hovihankkiani pyöräilyasioissa. Olen edelleen luottavainen, että lopulta saan renkaani sieltä, mutta jos jostain kumman syystä en, niin sitten kokeilen mainitsemianne myyjiä. Kiitoksia vinkeistä!

  Johannalle kiitos niin ikään vinkistä. Käyn valokuvauksen harrastajana erittäin mielelläni valokuvanäyttelyissä. Valokuvanäyttelyt ovat muutenkin aika harvinaisia, ja kuinka monta kertaa elämässä tulee vastaan liikenneaiheinen näyttely?!

%d bloggers like this: