Terveisiä linkistä

Turvavyö päälle myös linja-autoissa.

Tervetuloa lukemaan suurimmaksi osaksi liikkuvassa autossa kirjoitettua blogimerkintää. En ole sentään itse ratissa, vaan istuskelen linja-autossa matkalla kohti Savon sydänmaita. Bussissa istuessa ajatukset lähtevät hyvin nopeasti liitelemään, niin tälläkin kertaa. Koska nyt on mahdollisuus, parasta kirjoittaa ne heti muistiin!

Turvavyöt yleistyvät kovaa vauhtia linja-autoissa. Vöiden käyttöhän on ollut pakollista jo vapusta 2006. Jokin aika sitten matkustin elämäni ensimmäistä kertaa linja-autossa, jossa oli jo kolmipisteturvavyöt. Olen itse huomannut, että turvavyön käytöstä on hyötyä muulloinkin kuin mahdollisessa kolaritilanteessa: vyö pitää matkustajan mukavasti paikallaan myös silloin, kun linja-auto jarruttaa voimakkaasti pysäkille. Bussien istuimethan eivät juurikaan estä tätä eteenpäin suuntautuvaa liikettä toisin kuin henkilöautojen hieman kuppimaisiksi muotoillut istuimet. Harmi vain, että niin harvat viitsivät käyttää turvavöitä. Vielä jokin aika sitten kuljettajat muistuttivat käytöstä kuuluttamalla, mutta nyttemmin tuostakin muistutuksesta on luovuttu. Ilmeisesti jokin pakollisten kuulutusten ajanjakso on mennyt umpeen? Olen kuitenkin havainnut, että kun itse laitan turvavyön päälle ja matkustamossa kuuluu hento kliks, moni muukin alkaa kaivella vyötä penkkien välistä. Bussien turvavöissä olisi vielä yksi kehitettävä seikka. Ne saisivat toimia täsmälleen samalla periaatteella kuin henkilöautojenkin vyöt. Nykyisinhän bussin vyö pitää vetää kokonaan esiin kelaltaan tasaisen jatkuvalla liikkeellä. Kun liike katkeaa, vyö lukittuu. Moni henkilöautoon tottunut luulee vyön olevan epäkunnossa, kun se ei toimi samoin kuin pikkuautoissa. Tämä seikka saattaa vähentää turvavyön käyttöä busseissa.

Turvavyo

Tiesittekö muuten, että sana bussi tulee latinan kielisestä termistä omnibus, joka tarkoittaa ”kaikille”? Entäpä, että Helsingissä bussi on dösä, Tampereella nysse, Jyväskylässä linkki ja Oulussa linkku? En olisi minäkään tiennyt, mutta onneksi Wikipedia tietää! 🙂 Koska olen nyt jyväskyläläinen, kaipa sitä linja-autoa pitää alkaa kutsua tästä lähtien linkiksi.

Mainokset

, , , , , , , , ,

%d bloggers like this: