Top Gear ja Suomi-kuva

Maailman parhaaksi autoiluohjelmaksi kutsuttu brittiläinen Top Gear on vihdoinkin muistanut myös Suomea. Viimeisimmässä jaksossa James May tulee Mika Häkkisen oppiin harjoittelemaan ralliautoilua ja opiskelemaan suomalaista ajatusmaailmaa.

Katso video tästä.

Suomi-pätkän jälkitunnelmat ovat kuitenkin aika ristiriitaiset. Päällimmäisenä on valitettavasti se ”minä olisin tehnyt sen vähän toisin” -tunne. On muistettava, että kyseessä on Top Gear, joka harvoin käsittelee liikenneturvallisuutta tai muita vastaavia aiheita. Ohjelman viihdyttävyys lähtee hevosvoimien esittelystä ja juontajien kohelluksesta. Suomalaisilla tuskin oli myöskään osaa tai arpaa osion sisältöön, mutta silti. Suomalaiskansalliseen tapaan on heti aloitettava pohdinnat siitä, kuinka tämä kaikki nyt vaikuttaakaan Suomi-kuvaan maailmalla!

Toivoni heräsi siinä vaiheessa, kun kamerat siirtyivät ajoharjoitteluradalle. Ehkäpä maailma näkisi, millaisia harjoituksia meidän autokoulussamme tehdään! Sitten tuli pettymys: Pekka the Amis näytti, kuinka Yaris ei pysy lapasessa märällä radalla. Osion opetus taisi olla siinä, että sivuikkunat kannattaa pitää auki, jotta auton sisustus saa uutta ilmettä (ja tuoksua) sisään lentävästä vedestä. Ehkäpä Maylle olisi voitu neuvoa oikeat toimintatavat auton joutuessa sivuluisuun, jolloin joku brittikin olisi voinut ottaa neuvosta vaarin? Onneksi kuitenkin suomalaisen autoilun parhaat puolet mainittiin: autolla ajamiseen suhtaudutaan vakavasti (vai onko tämä sittenkin huono puoli!?) ja ajokoulutuksemme on kattavaa. Myös sanattomat viestit ovat tärkeitä. May on valinnut ajokikseen luottamusta herättävän ja turvallisen Volvo V50 -perhefarkun. Hän viestittää sen olevan tyypillinen suomalaisten auto. Ei aivan, mutta virhettä ei ole syytä korjata.

Tietenkään Top Gearia ei pidä ottaa liian vakavasti. Kyseessähän on puhtaasti viihteellinen ohjelma, jossa sattumoisin sivutaan silloin tällöin myös liikennekulttuuria. En siltikään voi olla pohtimatta sitä, millainen vaikutus Jeremy Clarksonin kahva edellä kulkevasta superautosta äännetyllä ”Power!” -huudolla on. Voiko tällainen viihde vaikuttaa ihmisten liikennekäyttäytymiseen? Jokainen voi pohtia kysymystä tahollaan, mutta Top Gearin puolustukseksi on sanottava se, ettei juontajakolmikon liikennekäytös ole ohjelmassa koskaan asiatonta. Esimerkiksi ohjelman vertailutesteissä painotus on superautoilla kruisailussa ja maisemien ihailussa. Autoista otetaan kaikki irti suljetulla radalla, eikä koskaan yleisillä teillä.

Mitäpä jakso teki Suomi-kuvalle? Ei mitään. Top Gear nosti esiin vain Mika Häkkisen ja ralliautoilun, jolla on pitkät perinteet Suomessa. Maailma sai vain taas muistutuksen rallimenestyksestämme ja pienen viitteen ajokoulutukseemme. Ei mitään muuta.

, , , , , , , , , , ,

%d bloggers like this: