Heijastuksia

Testissä pinnaheijastimet.

Tuossa hiljattain kirjoittelin siitä, että kaikissa talvirenkaissakaan ei ole vielä heijastavaa kylkinauhaa. Se on näkyvyydeltään ylivoimainen verrattuna tavallisiin oransseihin muoviheijastimiin, jotka kiinnitetään pinnoihin. Nämä vanhanaikaiset läpyskät tuppaavat irtoilemaan ja väittävätpä jotkut harrastajat niistä olevan myös vaaraa irrotessaan. Heijastinnauha on myös (käsittääkseni) yleiseurooppalaisen lainsäädännön hyväksymä vaihtoehto oransseille pinnaheijastimille.

Jo jonkin aikaa 3M on valmistanut Scotchlite -sarjassaan pinnaheijastimia. Ne ovat putkiloita, jotka asennetaan yksittäisen pinnan ympärille. Tähän mennessä olen nähnyt tuotetta myytävän pääasiassa ulkomaisissa nettikaupoissa, mutta nyt suomalainen Herlitz Oy on ottanut pinnaheijastimet Kiilu -heijastinsarjaansa. Ehkä olette nähneet kaupoissa mustia myyntitelineitä, joissa on tarjolla erivärisiä pehmeitä lastenheijastimia. Niiden joukosta on näitä pinnaheijastimiakin. Jyväskylässä pinnaheijastimia on myynnissä ainakin Seppälän Citymarketissa ja Vapaudenkadun postissa. Hintaa kuusi heijastinta sisältävälle paketille oli laitettu Cittarissa 4,95 €. Täytyy ohimennen mainita, että katteet ovat tuotteessa kohdallaan: Rosella samoja heijastimia myydään hintaan 9,90€/36 kpl! 36 on tietenkin järkevä määrä siksi, että tavallisimmin pyörässä on 36 pinnaa per vanne.

Heijastimien asentaminen on helppoa ja onnistuu parissa minuutissa. Putkilo vain painetaan kiinni pinnaan. Käsituntumalta liitos vaikuttaa myös hyvin pitävältä, enkä usko heijastimien irtoilevan ajossa. Ainakin viiden kilometrin kuvausmatkan jälkeen kaikki olivat vielä kyydissä.

Prismassa puolestaan oli alennusmyynnissä niin ikään 3M:n valmistama heijastava merkintätarra. Alkuperäinen hinta 6,50€ oli alennettu viittä senttiä vaille viiteen euroon. 5×50 cm:n palasta voi leikellä haluamiaan paloja. Leikkasin rungon emäputkeen pitkän suikaleen ja kampiin pienemmät palat (vaikka kammissa pitäisikin olla sivulle päin keltaiset heijastimet). Tarrakin tuntuu pysyvän oikein hyvin pyörässä kiinni. Seuraavaksi pitää kokeilla pysyvyyttä vaatteisiin.

Joka tapauksessa on aika helppoa lisätä pyöränsä sivuttaisnäkyvyyttä liikenteessä. Kuitenkin on muistettava, ettei heijastimet korvaa koskaan valoja.

Vielä lopuksi kuvia:

Heijastinpaketit

Heijastimet myyntipakkauksissaan

Heijastinkikkailua

Kikkailua heijastavan tarran kanssa.

Heijastimet pyörässä

Valmis lopputulos.

Mainokset

, , , , ,

  1. #1 by Janne on 27.11.2008 - 9:31

    Osaatko muuten sanoa, että meneekö nuo pinnaheijastimet litteisiin pinnoihin? Tämän epäilyksen vuoksi olen ne aiemmin jättänyt ostamatta.

  2. #2 by Kosti on 27.11.2008 - 23:03

    Hyvä kysymys. Sanoisin, että menevät, mutta kiinnipysymisen kanssa voi tehdä tiukkaa, koska heijastin ei pääse ympäröimään kokonaan litteää pinnaa. Heijastimien pakkauksessa sanotaan, että ne sopivat halkaisijaltaan 1,8-2,0 mm pinnoihin. Ikävää, etten voi antaa asiaan varmaa vastausta.

  3. #3 by Antti Poikola on 28.11.2008 - 14:52

    Valmis lopputulos kyllä osoittaa heijastimien hyödyn! Joskus tulee kyllä ajatelleeksi, että jotain halpoja heijastimia pitäisi olla taskut täynnä, että voisi lahjoitella niitä matkalla tapaamilleen mustille lenkkeilijöille ja näkymättömien koirien omistajille.

%d bloggers like this: