Kansallista huomiota

Taannoin kirjoittelin varkautelaisesta kevyen liikenteen väylästä, jossa liikennemerkit olivat menneet pahemman kerran sekaisin.

Koska vuosi lähestyy loppuaan, mieleeni tuli Tekniikan Maailma -lehden vuosittainen perinne. Vuoden viimeisessä numerossa lehden Liikenteessä -palstalle on kerätty usein lukijapalautteena tulleita kuvia vanhentuneista sekä muuten vaan järjen- tai lainvastaisista merkeistä. Tarkoituksena on tietenkin herätellä väylistä vastaavia tahoja toimiin virheiden poistamiseksi.

Varkauden sotku oli täydellinen ehdokas palstalle, joten laitoin kuvan sähköpostilla TM:n toimitukseen. Ja kas – kuvani päätyi numeron 22/2008 sivulle 94. Kuva on sama, jonka julkaisin em. artikkelin yhteydessä tässä blogissa jo 8.11.2008. Yllättäen pieni osa väärien liikennemerkkien vastaista taistelua oli saanut kansallista huomiota!

TM

Lehden kuvateksti sanoo näin:
Varkautelaiselle kevyen liikenteen väylälle on pystytetty jalkakäytävän merkki ja alle lisäkilpi sallittu mopoille. Lieneekö tarkoitus siis siirtää viereiselle valtatielle, mutta sallia mopoilijoiden huristella jalankulkijoiden seassa? Näinhän merkkiyhdistelmä määrää. Voisi kuvitella, että tarkoituksena on sallia mopojen ajaminen yhdistetyllä pyörätie/jalkakäytävällä, mutta liikennemerkin valinta lienee epäonnistunut.

Eli lehden tulkinta tilanteesta noudatteli omaani. Ainoastaan yhdistelmän laittomuudesta (ks. em. artikkelini) lehti ei ottanut kantaa, toisin kuin minä.

Tekniikan Maailma (kirjoittajanaan ilmeisesti palstan pitäjä, päätoimittaja Martti Merilinna) kysyy pari hyvää kysymystä:

– Mitä liikenteen järjestelyistä vastaavat henkilöt oikein palkkansa eteen tekevät?
– Miten autokoulun opettaja selittää tulevalle ajokortin haltijalle, että tämän on kunnioitettava liikennemerkkejä, kun niiden asettajat itse eivät niitä kunnioita?
– Eikö liikenne- ja viestintäministeriöllä ole tässä asiassa minkäänlaista laillisuusvalvontaa?

TM toteaa, että usein palstalla parrasvaloihin päässeet liikennemerkit vaihtuvat kipin kapin oikeiksi. Seuraavaksi voisimme järjestää pienen kilpailun: Miten nopeasti Varkauden merkki vaihdetaan asianmukaiseksi? Lehti siis kolahti postiluukusta 3.12.2008, ja merkki on edelleen paikallaan itsenäisyyspäivänä, joten kannattanee arvata yhdestä viikosta ylöspäin. Varoituksen sanana mainittakoon, että TM:n mukaan yksi helsinkiläinen merkki esiteltiin palstalla viisi vuotta sitten, eikä muutosta ole vieläkään tapahtunut. Edessämme saattaa olla siis pitkä kisa. Oma arvaukseni on, että muutos tapahtuu ensi vuoden toukokuussa, viikolla 20. Tunnen luissani sen olevan liikennemerkkivallankumouksen viikko.

Jos sinulla on ehdotuksia Tekniikan maailman liikennepalstalle, niitä voi lähettää osoitteeseen liikenteessa(a)tekniikanmaailma.fi

Hyvää itsenäisyyspäivää, Merilinnan viisaisiin sanoihin on hyvä lopettaa:

Hitaita ovat herrojen kiireet.

Mainokset

, , , , , ,

%d bloggers like this: