Hihat heijastamaan

Kuinka parantaa ulkoilupuvun näkyvyyttä?

Pitemmän aikaa olen harmitellut talven pyörälenkeillä käyttämäni Haltin ulkoilupuvun värivalintoja. Ostin puvun neljä tai viisi vuotta sitten, jolloin en vielä ajatellut niin paljon pyöräilijän liikenteessä näkymiseen liittyviä asioita. Puku ei ole näkyvyydeltään sieltä pahimmasta päästä, sillä takissa on paljon oranssia kangasta. Varsinaisena ongelmana onkin asun housut, jotka ovat kokonaan mustat. Housuissa ei ole edes kunnollisia heijastimia, vaikka ne ovat juurikin pyöräilykäyttöön suunnitellut. Tähän tilanteeseen pitäisi saada muutos.

Tähän väliin pitää lisätä yleistä ihmettelyä ulkoilupukuvalmistajien käyttämien kankaiden väreistä. Sellaisiinkin lajeihin (mm. pyöräily ja juoksu), joissa ulkoilijan tiedetään olevan liikenteen seassa, valmistetaan jopa kokonaan mustia ulkoiluvaatteita. Onneksi sentään naisten mallistoissa trendikkäät vaaleat värit ovat myös erottuvia. Haltikin muistuttaa asiakkaitaan suomalaisuudestaan ja varta vasten pohjoisiin olosuhteisiin suunnitelluista asusteista. Suunnittelussa on vain unohdettu, että yksi pohjoisen ominaisuuksista on pimeys. Jos minä saisin suunnitella pyöräilypuvun, olisi siinä ainakin kunnolliset ja leveät heijastimet. Nykyään ”näkyvät heijastimet” tarkoittavat näemmä millin paksuisia heijastavia saumoja ja postimerkin kokoista heijastavaa palaa alaselässä.

Kauppojen myyjät osaavat kuitenkin suositella asiakkaille sopivia värejä. Kun ostin mainitsemani puvun, myyjä kertoi suoraan, ettei suosittele pyöräilykäyttöön mitään muita värejä kuin oranssia tai vaaleansinistä. Enää ei tulisi mieleenikään pukeutua tummansiniseen tai mustaan ulkoilupukuun, mutta harvemmin liikkuvat tai talvipyöräilyä vasta aloittelevat eivät saata kiinnittää asun väriin niin suurta huomiota. Siksi myyjällä on suuri rooli oikeanlaisen puvun valinnassa. Ihmiset saattavat jopa vierastaa ”räikeitä” värejä, koska eihän suomalainen halua erottua joukosta. Siinäpä sitä sitten on myyjällä työtä vakuutella, että se 80-luvun neonkeltainen onkin taas hyvä valinta!

Nyt takaisin varsinaiseen asiaan. Tarkoitukseni oli siis parantaa ulkoilupukuni housujen havaittavuutta. Apuun löytyi heijastavat hihat. Ne ovat siis irtohihat, jotka vedetään takinhihojen päälle. Myyntipakkauksen mukaan ne voisi sujauttaa myös jalkoihin, pohkeiden päälle. Tämä käyttötapa sopisi minulle erittäin hyvin, haenhan lisänäkyvyyttä juuri housuilleni. Anttilasta ostamani hihaparin hinta oli alle kuusi euroa. Hihoilla on EN13356 -hyväksyntä, eli ne on tyyppitarkastettu. Standardoinnista kertova merkintä kannattaa etsiä myös muista heijastimista, sillä myynnissä on paljon muovinpaloja, joita myydään heijastimina. Joulukuussa Kuningaskuluttaja käsitteli tätä asiaa. Lisätietoa heijastinstandardeista voi lukea Suomen Standardisoimisliitto SFS:n sivuilta.

Hihassa ranteen kohdalle tulevassa päässä on resori ja kyynärpään puolella kiristysnauha. Hihat ovat kokoa ”yksi koko sopii kaikille”. Kuitenkin hihan suuaukko on erittäin pieni ainakin miehille. Kun hihat vedetään toppatakin päälle hauiksen kohdalle, ne kiristävät jonkin verran. Tilanne on vielä kurjempi, kun hihoja käytetään säärystimen tapaan jaloissa. Kenkäni on kokoa 43 ja paljas jalka mahtuu juuri ja juuri hihan läpi. Pakostakin tulee mieleen, että hihat on suunniteltu ensisijaisesti lapsille. Muuta valitettavaa tuotteesta ei sitten löydykään. Kangas ja ompeleet tuntuvat kestäviltä.

Alunperin tarkoituksenani piti olla vain heijastavien hihojen esittely. Seppälän Prismassa shoppaillessani silmääni pisti vielä Craftin valmistama, erityisesti liikuntaan tarkoitettu heijastinliivi. Olen aikaisemminkin pohtinut heijastavan liivin käyttöönottoa. Tähän mennessä ns. huoltamoliivit eivät vain ole täyttäneet pyöräilykäytön vaatimuksia. Niiden koot eivät ole olleet istuvia (liivi lepattaa ajettaessa), materiaalit jatkuvaa käyttöä silmälläpitäen huonolaatuisia ja tarrakiinnitykset epävarmoja (liivi voi avautua ajon aikana). Jollekin trenditietoiselle ulkoilijalle liivien ”halpa” ulkonäkökin voi olla käyttöönoton este.

Vaikka Craft on luokitellut liivin juoksukäyttöön, se sopii hyvin myös pyöräilyyn. Liiveissä on vetoketjut ja selässä ilmanvaihtoa edistävä verkkokangas. Liivien koot alkoivat Prisman valikoimassa XS:stä päättyen XXL:ään. Liiviä kannattaa sovittaa takin päälle, jottei tule ostaneeksi liian pientä kokoa. Hintaa liivillä on Prismassa 24,90 €.

Näkyvyyden lisäksi liivistä on myös toisenlaista hyötyä: pukeutumisen uloimpana kerroksena se pitää kylmyyttä loitolla. Craft onkin suunnitellut liivin toimimaan osana kerrospukeutumista. Olen havainnut, että liivin kanssa pyöräillessä rintakehän alue pysyy lämpimämpänä, mikä tuo mukavuutta talviseen ulkoiluun.

Näin siis noin 30 €:lla päivitin pyöräilyasuani näkyvämmäksi. Lopuksi vielä kuvia, jos en saanut teitä vielä vakuuttumaan heijastavien asusteiden hyvistä ominaisuuksista.

img_1999

Heijastavista hihoista saa siis myös kätevät lahkeet. Haltin pyöräilyyn tarkoitetuissa housuissa ainoat heijastimet ovat lahkeen kiristystarrojen saumoissa. Pyöräilykenkien päälle laitettavissa neopreenisuojissa on isommat heijastimet, mutta lika tummentaa ne helposti.

etu

etuosa

Ennen ja jälkeen -kuvista näkee, kuinka paljon heijastavan pinta-alan määrä lisääntyy liivin myötä.

Mainokset

, , , , , , ,

 1. #1 by Jenni on 7.3.2009 - 13:10

  Pakko kysyä, että miten sait lopulta pujotettua nuo hihat lahkeidesi päälle? Aika pinkeiltä näyttävät.

 2. #2 by Kosti on 7.3.2009 - 23:55

  Kyllä ne todella tiukat ovatkin. Kokeilin useita tapoja pujottautua hihoihin, ja lopulta parhaaksi valikoitui tällainen työjärjestys: ensin hiha laitetaan rullalle nilkan kohdalle housujen päälle. Sitten housut puetaan päälle ja hiha levitetään auki. Toisin kuin tuossa kuvassa, olen nyttemmin alkanut pitää hihoja hieman alempana niin, että hiha on osittain kengänsuojan päällä. Pyöräillessä on ihan hyvä, että toppahousun leveä lahje kapenee hihan puristuksessa, mutta toisaalta eristävää ilmaa pohkeen ja housun väliin jää vähemmän, jolloin jalkoja saattaa alkaa paleltaa tavallista nopeammin.

  Saattaisi olla yksinkertaisempaa ostaa kangaskaupasta heijastavaa kangasta tai paikkoja ja ommella niitä lahkeisiin… 😀

 3. #3 by Jenni on 11.3.2009 - 9:42

  Meinasin just ehdottaa että mitäpä jos ostaisit vain heijastinnauhaa… 😀

 4. #4 by Kosti on 11.3.2009 - 23:57

  Taas tuli todistettua että great minds think alike 🙂

  Tosin neonkeltaisen kankaan mukanaan tuoma näkyvyys menetettäisiin, jos olisi pelkät heijastimet. Keltainen kangas kun erottuu hyvin silloinkin, kun siihen ei osu suoraa valoa. Lisäksi näissä hihoissa heijastinosa on levempi kuin useimmissa jousiheijastimissa ja heijastinnauhoissa. Ja sitten tietysti vielä sekin, etten ole kovin hyvä ompeluhommissa…

%d bloggers like this: