Autoilijoiden oikopolku

Jyväskyläläiset autoilijat ovat löytäneet kätevän oikoreitin Vapaudenkadulta Tourukadulle. Nämä kaksi katua eivät risteä keskenään, mutta neuvokkaat autoilijat ovat keksineet ”aukaista” oman oikopolkunsa, joka sattuu kulkemaan kevyen liikenteen väylän kautta.

Oikopolku

Kuvassa on merkitty vihreällä kevyen liikenteen väylät. Punainen viiva osoittaa autojen oikopolkua bussipysäkiltä kevytväylän yli Tourukadulle. (Kuva: Eniro)
Oikopolku2

Sama paikka maanpinnalta katsottuna. Lumeen jääneet renkaanjäljet kavaltavat oikojat.

On sanomattakin selvää, että kevyen liikenteen kannalta tällainen oikominen on huono asia. Yllätys on melkoinen, kun väylällä pyöräilevän selän takaa kurvaa auto. Risteyksissä tällainen toiminta autoilijoiden suunnalta on aavistettavaa, mutta ei päällepäin rauhalliselta vaikuttavalla kevyen liikenteen väylällä. Lumeen jääneistä renkaanjäljistä päätellen oikominen on aika yleistä. Aamulla sataneessa uudessa lumessa on takuuvarmasti iltapäivään mennessä jo useiden autojen renkaanjäljet.

Autoilijoiden puolesta täytyy todeta, että tässä tapauksessa tilanne tekee helposti varkaan. Oikaisemalla joku saattaa nimittäin säästää parhaimmillaan 800 metrin ajomatkan ja kahdessa liikennevaloristeyksessä seisomisen. Tourulantien bussipysäkin kanttikivet ovat matalat, jolloin niiden yli pääsee vaivatta henkilöautollakin. Talvella lumi tekee nousun kevyen liikenteen väylälle vielä helpommaksi. Se, että sattuu asumaan aivan Tourukadun alkupäässä, ei tee oikomisesta tietenkään yhtään sen suvaittavampaa.

Helpoimpana ja halvimpana ratkaisuna ongelmaan olisi ripotella paikalle betoniporsaita siten, etteivät autot enää mahtuisi oikopolulleen. Toisaalta taas en haluaisi yhtään keltapunaista möhkälettä sinällään kaunista kaupunkiympäristöä pilaamaan. Jos raha ja kunnostuskohteiden priorisointi eivät olisi ainaisia ongelmia, pienet valaisinpylväät voisivat toimittaa betoniporsaiden virkaa ja luoda samalla viihtyvyyttä. Ehkä vielä joskus tämä liikenteellinen ongelma voidaan poistaa niin, että ratkaisu on samalla käytännöllinen ja esteettisesti toimiva.

Jonkinlainen virhe liikennesuunnittelussa on tapahtunut, kun oikomisen mahdollisuutta ei ole huomioitu jo alun perin paikkaa rakennettaessa. Suunnittelija on unohtanut, että koskaan ei pitäisi aliarvioida autoilijoiden kekseliäisyyttä nopeimman reitin valinnassa! Samapa se, tuleeko ajaneeksi kevyen liikenteen väyliä pitkin, kunhan ehtii kotiin kaksi minuuttia aikaisemmin, ajattelee autoilija.

Mainokset

, , , , , , ,

%d bloggers like this: