Avain tieliikenteen saloihin

Liikenneasioita pohtiessaan joutuu usein huomaamaan, että luotettavaa ja ajantasaista tietoa voi olla hankalaa löytää. Autokoulun oppikirjasta yksityiskohtaista tietoa löytyy vähän, mutta toisaalta tiedon etsiminen lakikirjoista voi olla monelle liian monimutkaista. Liikennetietojen syventämiseen ja autokoulussa opitun kertaamiseen soveltuu hyvin Tieliikenteen käsikirja, josta on nyt ilmestynyt päivitetty painos. Käsikirjan tarkoituksena on käydä yksityiskohtaisesti läpi tieliikenteen oikeusnormisto.käsikirja

Teoksen takana on oikeustieteen tohtori Matti Tolvanen, joka toimii Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorina. Tolvasen erikoisalaa ovat juuri liikennerikokset ja hän on väitellyt samasta aiheesta. Tolvanen on ollut myös asiantuntijaroolissa tieliikennelainsäädännön valmistelussa ja on kirjoittanut lukuisia liikenneaiheisia teoksia.

Käsikirjan rakenne muistuttaa jonkin verran Autokoulun oppikirjaa. Käsikirjan edeltäjää Tieliikennekirjaa käytettiinkin myös autokoulun oppikirjana. Autokoululiiton oman opetusmateriaalin myötä Tieliikenteen käsikirja on uudistettu perusteellisesti ja se on eriytynyt liikennelainsäädäntöä työssään soveltavien – kuten poliisien, ajo-opettajien tai tuomareiden – perusteokseksi. Tavallisen tienkäyttäjän onneksi Tolvanen on onnistunut säilyttämään teoksen kansantajuisuuden. Kirjoittaja kutsuukin käsikirjaa ””jokamiehen” hakemistoksi, josta itse kukin voi selvittää oikeutensa, velvollisuutensa ja vastuunsa liikenteessä”.

Tolvanen toteaa alkusanoissaan, ettei käsikirjaa ole tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka vasta ottavat ensiaskeleitaan tieliikenteessä. Tämä onkin oivallinen neuvo, sillä teoksen asiapitoisuus ja formaali esitystapa saattavat vieraannuttaa aiheeseen perehtymätöntä lukijaa. Kuitenkin olisi hyvä, että jokaisella autokoululaisella olisi tieto teoksen olemassaolosta. Ajokortin suorittamisen jälkeen on terveellistä avata Tieliikenteen käsikirja ja huomata, kuinka laajasta aihepiiristä onkaan kyse. Kirjaa selaillessaan tuore autoilijanalku (ja miksei kokenut rattimieskin) oppii nopeasti, että autokoulusta jäikin mieleen vain pieni osa kaikista hallittavista asioista. Kuljettajan onkin jatkuvasti kehitettävä itseään ja pidettävä yllä tietojaan. Käsikirja on hyvä perusteos juuri tähän käyttötarkoitukseen.

Jos lukija jää jotain kaipaamaan, niin ainakin lisää kirjan takakannessa mainostettuja oikeustapauksia ja liikennepoliittista pohdintaa. Niitä on kuitenkin luvattu lisätä kirjan tuleviin painoksiin, joten puute korjaantuu tulevaisuudessa. Visuaaliselta ilmeeltään teos on vanhahtava.  Käsin piirretyt tilannekuvat ja mustavalkoiset valokuvat ajavat toki asiansa, mutta vievät lukijan ajassa taaksepäin edelliselle vuosisadalle. Kirjaa lukiessa täytyykin muistuttaa itseään, että kyseessä on graafisesta olemuksestaan huolimatta täysin ajantasainen teos.

Kirjaa ostavan kannattaa varmistaa, että teos on varmasti vuosimallia 2009. Myynnissä on edelleen myös ulkonäöltään lähes identtinen vuoden 2008 painos, jossa tiedot ovat osittain vanhentuneita. Tilasin omani Akateemisesta Kirjakaupasta, jossa pikaisen vertailun jälkeen näytti olevan halvin hinta eli 30,52 €. Toimituskuluja päälle lätkäistiin 4,50 €. Vertailu kannattaa, koska esimerkiksi Suomalaisen Kirjakaupan hyllyhinta kirjalle on 36,80 €. Autoliiton jäsenkään ei saa kirjaa halvemmalla: AL-kaupassa postikulut ovat korkeat (8,65 €), vaikka kirjan hinta onkin kilpailukykyinen (jäsenille 32 €). Teos on saatavilla myös useimmista kirjastoista.

Tieliikenteen käsikirja on erinomainen lisä jokaisen tienkäyttäjän kirjahyllyyn. Selkeän rakenteen ansiosta käsikirjasta on helppoa löytää vastaukset niihin kysymyksiin, jotka nousevat esiin jokapäiväisissä liikennetilanteissa.

Tolvanen, M. 2009: Tieliikenteen käsikirja 2009. Helsinki: Edita. 246 s.

Mainokset

, , , , , , , , ,

%d bloggers like this: