Kuvasuunnistus kannusti liikkumaan

Kansallinen pyöräilyviikko huipentui Jyväskylän pyöräilyseuran ja Keskisuomalaisen järjestämään kuvasuunnistukseen. Tarkoituksena oli, että aamun lehdessä julkaistujen kuvien perusteella piti suunnistaa rastilta toiselle joko jalan, rullaluistimilla tai pyörällä. Kunkin rastin toimitsija antoi kilpailukorttiin merkinnän. Vähintään kuusi merkintää keränneet pääsivät osallistumaan arvontaan.

Osallistuin itse ensimmäistä kertaa Jyväskylän kuvasuunnistukseen. Tapahtuman konsepti on minulle hyvinkin tuttu, sillä myös entisessä kotikaupungissani Varkaudessa järjestetään vastaava tapahtuma joka syksy. Asetinkin tavoitteekseni ajaa läpi kaikki 12 rastia. Toisin kuin Varkaudessa, jonka kadut olen kolunnut läpikotaisin, Jyväskylän kuvasuunnistuksessa suurin haaste oli tunnistaa kuvissa esiintyvät paikat. Ennen lähtöä tiesin varmasti vain seitsemän rastin sijainnin.

Aloitin suunnistukseni ajamalla ensiksi Vaajakoskelle, jossa kaksi rastia näytti olevan aivan vierekkäin. Perille päästyäni Naissaaren kahvilan pihassa seisoskellut toimitsija merkitsi korttiini kummatkin rastit. Tarkoituksena oli varmasti kannustaa ihmisiä ajamaan hieman pitempikin lenkki.

Vaajakoskelta porhalsin takaisin keskustaan Exitille ja siitä Seminaarinmäelle. Seuraavana Mattilanniemi ja sitten Kauppalaispiha. Sieltä saadun vihjeen perusteella ajoin aivan kivenheiton päähän maistraatin ovelle. Seuraavana vuorossa oli ammattikorkeakoulu, jonka toimitsijalta lypsin tietoa oudosta talosta, jonka pihalla seisoo sininen auto. Kerrankin katu on nimetty oikein, ajattelin, kun löysin tieni Metson tehdasalueen taakse Syrjälänkadulle tuon kauniin funktionalistista tyyliä edustavan talon porteille. Se olikin lopulta ainoa rasti, jonka ohi en ollut koskaan ennen kulkenut. Hiljaiselle rastille osui samaan aikaan myös fillaripoliisi. Heitä olisi kiva nähdä katukuvassa vähän useamminkin.

Niin helppo, mutta samalla niin vaikea -luokkaan kuuluva rasti oli tällä kertaa kävelykadun Nordea. Olen huomannut aiemminkin, kuinka paljon kaupungista jää näkemättä, jos ei koskaan nosta katsettaan tiestä. Silmää yksityiskohdille, ihmiset!

Nordean rasti

Pyöräilijöitä Nordean rastilla.

Nordealta rullailin Scandicille, jossa minun oli pakko kysyä tietä viimeiselle rastille. Vihjeiksi sain Vapon ja Yrjönkadun, joten kyllähän se seiskakin lopulta löytyi. Innostuksissani en edes käyttänyt hyväkseni tarjousta nauttia mehua ja karkkia Scandicin terassilla. Anteeksi vain toimitsijalle, jos tämän vuoksi vaikutin tylyltä. Kaikki rastit siis löytyivät ja tavoite saavutettiin. Aikaa ajeluun kului kymmentä minuuttia vaille kaksi tuntia ja kilometrejä kertyi hieman yli 32. Pyörälenkiksikin siis ihan ok, mutta useat tauot saivat matkan tuntumaan aika kevyeltä.

Tämän vuoden rastit numerojärjestyksessä siis olivat:

 1. Scandic Hotel Jyväskylä (Vapaudenkatu).
 2. Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Rajakatu).
 3. Exit -liike (Vapaudenkatu).
 4. Mattilanniemen puistoalue.
 5. Kauppalaispiha.
 6. Maistraatin etuovi Yliopistonkadulla.
 7. Vapon päärakennus Yrjönkadulla.
 8. Naissaaren kahvila ja antiikkiliike Vaajakoskella.
 9. Metso Paper Oy:n edustustila Villa Rask Rautpohjan Syrjälänkadulla.
 10. Nordean konttorin edusta Kauppakadulla.
 11. Vaajakosken vesivoimalaitos (rastin sijainti oli sama kuin kahdeksannella rastilla).
 12. Villa Rana Seminaarinmäellä.

Kuvasuunnistus oli siis oikein hyvä tapa viettää sunnuntaipäivää. Ilahduttavaa oli nähdä, että lapsiperheitä oli paljon liikenteessä. Rastien löytämisen vaikeusaste oli sopiva ja rastien sijoittelu oli onnistunutta: pyöräilyn harrastajat saivat ajaa Vaajakoskelle, mutta samalla lukuisat rastit keskustassa houkuttelivat varmasti vähemmän pyöräilyä harrastaneita ja kävelijöitä osallistumaan. Jokainen siis saattoi muokata itselleen sopivan reitin. Aurinkoisen päivän ja liikunnan yhdistäminen paransi varmasti jokaisen osallistujan henkistä ja fyysistä jaksamista.

Mainokset

, , , , ,

 1. #1 by Jenni on 17.5.2009 - 23:04

  Kolmas vuosi kun olen kiinnostunut tapahtumasta ja kolmas vuosi kun missasin sen. Ehdin aamulla lehteä lukiessani ihmetellä miehelleni, että eikö tapahtumaa järkätä tänä vuonna lainkaan, mutta kun pari sivua luin lisää niin kappas tapahtuma oli juurikin tänään.

  Itsekin tunnistin kuvista 7 kohdetta ja olisi ollut kiva lähteä suunnistamaan, mutta 1) pyörä on telakalla renkaan puhkeamisen vuoksi ja 2) toinen jalka on telakalla leikkaamisen vuoksi. Jospa jo ensi vuonna!

  Sitä mietin että miten suunnistukseen voi osallistua ilman lehteä. Rasteilta saa kyllä lehtiä, mutta jos ei ole lehteä entuudestaan niin ei tiedä missä on rasti josta voi hakea lehden ja lähteä suunnistamaan… Nyt meille on tullut lehti vaihteeksi kuukauden verran joten siksi bongasinkin jo sunnuntaina eli tapahtumapäivänä tapahtuman.

 2. #2 by Kosti on 19.5.2009 - 10:19

  Toivottavasti ensi vuonna pääset mukaan!

  Systeemi todellakin syrjii niitä, jotka eivät tilaa Keskisuomalaista. Liekö järjestelyn takana se, että Keskisuomalainen on tapahtuman sponsori… Olisi hyvä, jos rastit julkaistaisiin myös JYPSin kotisivulla esimerkiksi PDF-tiedostona, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua.

 3. #3 by Jenni on 20.5.2009 - 15:07

  Kävin kanssa katsomassa JYPSin sivuja mutta ei sielläkään ollut kuin mainos asiasta ja pienen pieni kuva keskarin sivusta. Olikohan siinä edes lopulliset tän vuoden rastit… Vaihtoehtoisesti sivu voisi ola pdf:nä keskisuomalaisen nettisivuilla, mutta ei ollut sielläkään.

  Muuten, miksi vanha blogisi näyttää päivittyneen? Se on mulla vieläkin blogilistalla ja on nyt parina päivänä noussut päivityslistan kärkeen.

 4. #4 by Kosti on 21.5.2009 - 15:13

  No jopas on outoa, nytkin Blogilista näyttää, että edellinen päivitys olisi tapahtunut eilen! Piti ihan käydä katsomassa, onko Liikenneblogissa ollut joku haamukirjoittaja, mutta ei sentään. En ole niin perillä tästä Blogilistan päivityssysteemistä, että osaisin sanoa mistä tuo johtuu.

%d bloggers like this: