Talven ensimmäiset liukastelut

Tänään ehti tapahtua kaikenlaista mielenkiintoista, josta nyt illan myötä voisi tännekin kirjoitella.

Liukkautta…

Heti aamusta matkani kävi Mattilanniemeen. Tietenkin pyörällä sinne ajelin. Yön aikana oli sadellut vettä ja aamulla lämpömittari näytti pari astetta pakkasta. Viisaampi voi tehdä näiden tietojen perusteella päätelmiä mahdollisista väylien liukkaudesta. Minä en asiaa sen kummemmin miettinyt, mutta kotipihasta lähtiessä renkaan alla ratisi sen verran, että älysin sentään olla varovainen. Minulla on vielä kesärenkaat alla, joten on syytä olla hereillä senkin puolesta.

Tämän aamun liukkaus oli vielä oikein kavalaa lajia. Silmämääräisesti arvioimalla näytti nimittäin siltä, että asfaltilla on vain vettä, mutta tosiasiassa veden alla olikin jäätä. Kyseessä oli melkein pahin mahdollinen keli juuri arvaamattomuuden vuoksi. Paluumatkalla Kilpisenkadun ylikulun ”spiraalikin” oli peilijäässä. Katsoin parhaaksi kantaa pyörän rappusia alas, koska rampin puolella ei uskaltanut edes taluttaa, saatikka sitten ajaa.

Liityin hiljattain ihan mielenkiinnosta liukkaudesta varoittavien tekstiviestien tilaajaksi. Helsingissä viime vuonna käynnistynyt palvelu on laajentunut nyt Jyväskyläänkin. Olen pitänyt palvelua aikamoisena hömppänä, sillä kyllähän jokaisen pitää olla sen verran valveutunut, että ymmärtää talvisessa Suomessa olevan useinkin liukasta. Systeemin pitäisi varoittaa ns. pääkallokeleistä, mutta tänä aamuna varoitusta ei ainakaan tullut. Itse olisin määritellyt tämänaamuiset mustat jäätiköt varoittamisen arvoisiksi. Keskisuomalaisen uutisen mukaan viestejä oli kuitenkin yritetty lähettää. Kirjoittelen asiasta sitten lisää, jos joskus viesti kännyyn kilahtaa.

…ja liikennevalistusta

Iltapäivällä sateen tauottua lähdin kävelykadulle, missä Liikenneturva sekä urheiluseurat JJK ja Happee aloittelivat liikenneturvallisuuskampanjaansa. Kaikki pelissä liikenteessä -kampanja lähtee kiertämään seuraavalla viikolla Jyväskylän seudun toisen asteen oppilaitoksia. Kampanjan avulla seurat kantavat vastuutaan nuorten kasvattajina. Onhan liikenteen ja joukkueurheilun yhteyskin ilmeinen; jos pelikentällä noudatetan yhteisiä sääntöjä, niin miksipä ei myös liikenteessä. Seurojen juniorit ovatkin juuri siinä iässä, jossa nuoren elämä muuttuu liikkuvaiseksi. Samallahan valistusta voidaan jakaa myös muille kuin seurojen kasvateille.

On hyvä, että myös urheiluseurat ottavat osaa liikennekasvatukseen. Viime aikojen onnettomuudet ovat osoittaneet, että kaikki työ on tarpeellista asenteiden muuttamiseksi. Sodassa, rakkaudessa ja liikenneturvallisuuden edistämisessä kaikki onkin sallittua. Nuorten kuljettajien riskinotto ei vain meinaa vähentyä. Koska keinot nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi ovat käymässä vähiin, uudet avaukset ovat aina tervetulleita.

Alkuiltapäivästä tempaus tuntui kiinnostavan enemmän eläkeläisiä kuin kävelykadulla pyöriviä nuoria. Ainakin valistus oli nyt tuotu nuorten lähelle, millä pitäsi olla myönteinen vaikutus sanoman perillemenoon. Hienoa on myös se, että kampanjan keulahahmot ovat nuoria itsekin. Toivoa sopii, että kampanja kantaa hedelmää.

Liikenneturvan ympäriajosimulaattori

Kävelykadulla paikalla oli Liikenneturvan perussetti, eli törmäyskelkka ja katolleen kiepsahtava auto.

Mainokset

, , , , , , , , , ,

%d bloggers like this: