Linkkivinkkejä viikonlopuksi

Viime aikoina on osunut silmään useita liikenneaiheisia ohjelmia ja muita juttuja. Tässäpä joitain katseltavaksi.

Ajankohtainen Kakkonen kysyi, miksi nuori kaahaa. Toimittaja istahti teinibemarin takapenkille ja kävi nuorten mukana kiertämässä suositun lenkin.

MTV3:n Huomenta Suomi täytti vuosia, ja kanavan Katsomo-palveluun on lisätty kaikkien aikojen ensimmäinen jakso vuodelta 1989. Arto Tuominen hyväilee kynäänsä ja liikenneasioille on lähetyksessä annettu melko paljon tilaa. Liikenteen tapahtumia käsitellään videolla seitsemännen minuutin kohdalla. Eipä enää nykyään tulisi mieleenkään, että lähetyksessä käytettäisiin aikaa ”näkyvyysalueen poliisipiirien” tiedotteiden lukemiseen (varsinkaan, jos suurin osa tiedotteista on sisällöltään ”ei mitään”). Poliisin ratsiasta kertovassa insertissä näkyy myös journalismin muutos. Kamera näyttää selvästi autossa kyyristelevän miehen kasvot ja vieressä konstaapeli toteaa, että rikesakkohan se turvavöittä ajamisesta tulee. Nykyään tilanne on aika erilainen. Poliisit-sarjassakin välillä koko kuva meinaa olla blurria, jotta kenenkään henkilöllisyys ei katsojille paljastuisi. Hupaisinta on, kun joskus seinäkellotkin häivytetään kuvista. Kerranhan ohjelmassa vilahti pysäytettävän auton rekisterikilpi, mistä siitäkin nousi jonkin verran kohua.

Parasta Huomenta Suomen lähetyksessä on kuitenkin kasarifiilis. Isoja silmälaseja ja villapaitoja hassuine kuvioineen. Pimeässä kuvattujen autojen valotkin piirtävät viivaa kulkiessaan! Pääministerilläkään ei ole minnekään kiire ja sään ennustaminen aloitetaan sanomalla, että ”jos saadaan kartat näkyville”. Oli se aikaa! Menneiden aikojen muistelemisesta innostuneille henkilöille tuollaiset klipit ovat varsinaisia helmiä. Jos vanhat liikennejutut kiinnostavat, kannattaa vilkaista myös Ylen Elävää arkistoa. Sieltä löytyy mm. Karpon toimittamia juttuja.

Huomenta Suomi käsitteli nuorten kaahailukulttuuria perjantaiaamun lähetyksessään. Haastattelussa sivutaan myös 80:n lätkää ja shokkivalistusta. Kuvituksena muuten näkyy takaa-ajo, joka johti poliisimiehen kuolemaan kesällä 2007.

Sitten vielä vanha Unitupa-sarjan jakso, jossa käsitellään riittävän levon merkitystä turvalliselle liikenteelle.

Bonuksena lopuksi ihan viihdyttävä tietokonepeli, jonka kokeiluversion voi ladata ilmaiseksi. Bus Driver -pelissä alla on linja-auto ja pelaajan on tarkoitus poimia matkustajia pysäkeiltä ja pysyä aikataulussa. Toisin kuin ajopeleissä yleensä, nyt ei saa kaahailla ja kaistaa vaihtaessa pitää muistaa käyttää vilkkua! Harmi vain, että demoa saa pelata vain tunnin eli käytännössä pari kolme tehtävää. Duunit dösässä kuitenkin jatkuvat, jos suostuu maksamaan pelistä senttiä vaille 30 dollaria. Grand Theft Auto -pelisarjaa pelanneille Bus Driverista tulee nostalginen fiilis, sillä grafiikka muistuttaa aika lailla vanhoja kaahailupelejä. Vanhahtava olemus ja hieman kankea pelattavuus aiheuttivat sen, että oma Visani ei vingahtanut, mutta tunti vierähti ajellessa hyvinkin nopeasti.

Mainokset

, , , , , , , ,

  1. #1 by Jenni on 12.12.2009 - 18:28

    Kiitos kiinnostavista videolinkeistä. =)

%d bloggers like this: