Jyväskylää Street View’n silmin

Viime viikolla kansakunnan tuottavuus romahti, kun kukaan ei tehnyt töitä, vaan katseli kotikulmiaan Googlen Street View -karttapalvelusta. Minullakin aikaa vierähti kosolti, kun tutkiskelin kesäisen Jyväskylän maisemia. Kaupunki vaikutti Googlen silmin kovin uinuvalta ja eläkeläisten kansoittamalta, mihin lienee syynä heinäkuun alku ja aamulla suoritetut kuvaukset. Tietenkin eniten harmitti se, etten itse päässyt kuviin!

Kaikkien hauskojen tilannekuvien lisäksi Street View -palvelusta näyttäisi olevan oikeaa hyötyäkin. Pyöräilyn harrastajat ovat jo kovasti suunnitelleet ensi kesän ajoreittejään ja esitelleet niitä toisille harrastajille Fillarifoorumilla. Onhan se kieltämättä kätevää, kun ei enää tarvitse arvailla, millaisessa kunnossa jokin tie on, vaan saa osviittaa Googlen kautta. Toki kuvat ovat jo valmiiksi vanhoja, joten kokonaan yllätysmomentti ei poistu. Yllätyin suuresti siitä, kuinka laajasti Google on Suomen kuvannut, pienimmät hiekkatiet mukaan lukien.

Street View helpottaa kummasti bloginkin pitämistä. Aina ennen olen joutunut kuvailemaan sanallisesti havaitsemani ongelmallisen liikennepaikan, mutta nyt jokainen lukija voi käydä virtuaalisesti toteamassa tilanteen linkin kautta. Ja mikä parasta, kuva näkyy ja sitä voi vieläpä liikutella suoraan tässä blogissa! Testataanpa. Eivätkös olekin fiksusti laittaneet tolpan keskelle väylää:

Yritin bongailla hauskoja tilanteita Jyväskylän kuvista, mutta kaupunkimme vaikuttaa hyvin kurinalaiselta paikalta. Hauskintahan on etsiä tilanteita, joissa Google-auto itse rikkoo liikennesääntöjä tai muuten vain koheltaa. Jyväskylän Google-autoilija on ollut kuitenkin hyvin lainkuuliainen. Esimerkiksi Väinönkadun työmaa-alueen (jossa oli kesällä 2009 muilla moottoriajoneuvoilla paitsi busseilla ajo kielletty) läpi ei ole ajettu, eikä myöskään Vapaudenkadun bussipysäkkien kautta.

Tässä kuitenkin jotain pientä ajankuluksi.

Pysäkiltä lähtevän linja-auton väistäminen, osa ”ei näin”:

Knoppikysymys: saako tällaisella ajaa kevytväylää pitkin?

Ei ihan osunut ruutuun:

Suomessa kesä on lyhyt, joten se myös tulee hyvin nopeasti, ainakin Rantaväylällä (klikkaa Tampereen suuntaan):

Ja juuri kun on löytänyt shortsit, tuleekin jo syksy (klikkaa keskustan suuntaan):

Vuodenaikojen liikenneympyrä:

Liikennepuistossa kävijöitä riitti:

Ja jos Kuukkelin hemmot ovat kuulolla, ilmoittaudun vapaaehtoiseksi kevytväylien kuvaajaksi. Mikäpä olisi mukavampi kesätyö kuin ajella pyörällä ja nauttia auringonpaisteesta, sillä jos olen oikein käsittänyt, niin sateellahan kuvia ei oteta. Työsuhdepyöräkin näyttää oikein veikeältä.

Mainokset

, , , ,

 1. #1 by Antti-Juhani Kaijanaho on 16.2.2010 - 20:42

  Missä/mikä on asema-aukion bussiterminaali?

  Tuo pysäkiltä lähteminen ei ole stillikuvassa selvä, sitähän tuosta kuvasta ei näe että milloin bussi on vilkun päälle laittanut.

 2. #2 by Kosti on 16.2.2010 - 21:20

  No, tarkoitin sitä bussipysäkkirypästä Vapaudenkadulla. Kaipa sille jokin virallinenkin nimi on olemassa, en nyt vaan sattunut tietämään sitä. Muokkasin tekstiä, ettei mokoma aiheuta enää enempää hämmennystä.

  Olet oikeassa bussipysäkiltä lähtemisen suhteen. Eipähän noista kuvista yleisestikään oikein mitään varmaa voi sanoa. Tilanne vain osui silmään ja otin senkin mukaan en niin vakavilla mielin.

 3. #3 by Antti-Juhani Kaijanaho on 16.2.2010 - 21:49

  Virallinen nimi on paikallisliikennekeskus. Normaalipuheessa puhutaan yleensä Forumin pysäkeistä, tai Vapaudenkadun pysäkeistä. Asema-aukion terminaalista en ole koskaan kuullutkaan (ja se saa minut ajattelemaan jotain, mikä on joko itse asema-aukiolla taikka sitten sen kohdalla Hannikaisenkadulla tai Asemakadun alapäässä).

 4. #4 by eph on 17.2.2010 - 2:17

  Hieno kooste!

  Lisään tähän yhden missä kesäpäivä http://tinyurl.com/y947y2y muuttuu syksymmäksi aika nopeasti http://tinyurl.com/ydvnyg4 .

 5. #5 by Jenni on 27.2.2010 - 19:13

  Oletteko kuokkalan liikenneympyrässä (KOAS Sillanpään edessä) kokeilleet pyöriä streetviewin silmin? Siinä onkin kolme vuodenaikaa! 😀

 6. #6 by Kosti on 27.2.2010 - 22:50

  Hyviä löytöjä! Lisäilin ne varsinaisen jutun yhteyteen. Lisääkin saa toki laittaa myös jatkossakin.

  Vapaudenkadun bussipysäkkien virallinen nimi on ilmeisesti paikallisliikennekeskus. Oppia ikä kaikki!
  http://www3.jkl.fi/tekpa/kapu/pdf/liikenne/paikliikkesk_290107.pdf

%d bloggers like this: