Perjantain parhaat

Perjantain pyörälenkillä tuli vastaan pari mainitsemisen arvoista tapausta perunapeltomaisten kevytväylien lisäksi.

Palokan uuden K-Raudan liikenneympyrässä huomasin jonkinlaisen kyltin hautautuneen lumeen liikennemerkkien alapuolelle. Ohi ajaessani ehdin vain lukea, että kyltissä varoitettiin jostakin asiasta. Mielenkiintoni heräsi ja pysähdyin kaivamaan kyltin alaosan lumihangesta.

Olisikohan tässä käynyt niin, että uudesta kaupasta innostuneet autoilijat ovat unohtaneet liikenneympyrän säännöt ja kauppiaan on ollut pakko kyhätä heille muistutuskyltti?

Vaikeaksihan se menee, jos liikenneympyrän väistämissääntöjä ei pelkän kärkikolmion voimalla tajuta. Ja jos välimerkkiä halutaan viilata, niin sana ”varo” olisi pitänyt olla ”väistä”, sillä liikenneympyrään tuleva ajoneuvo väistää niin jalankulkijoita kuin pyöräilijöitäkin.

Vaikka lumen seasta kaivamani kyltti olikin mielestäni vähän huvittava, on se kuitenkin ihan aiheellinen muistutus. Varsinkin polkupyörän väistäminen ympyrässä on joillekin autoilijoille aivan ylitsepääsemättömän vaikeaa. Sääntöhän on mitä helpoin muistaa, kun liikenneympyrässä auto väistää aina pyöräilijää: Ympyrään tuleva ajoneuvo väistää siellä olevia. Ympyrästä poistuva on taasen kääntyvä ajoneuvo, joka on väistämisvelvollinen suoraan ajavaa pyörää kohtaan. Helppoa paperilla, mutta käytännössä näyttäisi olevan hankalampaa.

Toinen suttuinen kuva tulee Keskussairaalantieltä, jossa tuli vastaan luovaa pysäköintiä ravintola Wanhan Kulman edustalla.

Siinähän sitä tuli talven ensimmäiset kaatumisetkin. Tosin ei pyörällä vaan taluttaessa pyörää auton ohi, samassa kohdassa kuin kuvan jalankulkija. Vähän jäätä ja kaltevaa pintaa, niin sehän riitti kaatamaan minut polvilleni. Eipä pahempaa loukkaantumista tullut, vähän vain kierrokset nousivat, kun väärinpysäköinnin takia en päässyt normaalisti väylällä etenemään. Sinänsä ironista, että joku tuhat kilometriä olen talven aikana ajanut ilman kaatumisia, mutta sitten taluttaessa tulee kompuroitua.

Kuvaa ottaessa auton kuljettaja sitten pölähti paikalle ja alkoi selittää lastaavansa tavaraa. Ajattelin, että jo oli aikakin aloittaa lastaushommat, kun auto oli siinä jo tovin seisonut. Kerroin herran pysäköineen kevyen liikenteen väylälle, minkä vuoksi sen käyttäjillä on nyt vähän ahdasta, mutta viestini ei tainnut saavuttaa kohdettaan. Kun hän vain ”pikaisesti” lastaa, niin kyllähän siihen saa auton jättää! Ei sillä mitään väliä, että muut sitten kiertelevät ajoradan kautta. Nauratti vielä, miten taidokkaasti juuri keskelle kevytväylää auton saakaan osumaan. Tilaa olisi ollut vähän sivummassakin ja ehkä lähempänä oveakin, mutta mitäpäs siitä, jos juuri tuossa penkkojen välissä on hyvä autoansa säilyttää.

Mainokset

, , , , , , , , ,

%d bloggers like this: