Suunto avasi Movescount-palvelunsa

Suomalainen sykemittareistaan tunnettu Suunto on avannut Movescount-palvelun, joka toimii Suunnon tuotteita käyttävien harjoituspäiväkirjana ja verkkoyhteisönä.

Näkymä harjoituspäiväkirjan yhteenveto-osiosta.

Päiväkirjatoiminto on merkittävästi laajempi kuin käyttäjän tietokoneelle ladattava Suunto Training Manager Lite -ohjelma. Päiväkirja näyttää yksittäiset harjoitukset sekä vaikkapa kuukausittaiset tai vuosittaiset yhteenvedot. Yhteisön puolella on mahdollisuus luoda ryhmiä ja liittyä niihin, jolloin esimerkiksi kaveriporukka tai samaa lajia harrastavat voivat seurata toistensa tekemisiä. Jäsenlistasta voi bongata tuttuja, ryhtyä seuraamaan heitä ja huudella heille shoutbox-toiminnon kautta. Palvelua voi toki käyttää yksityisestikin, jolloin omat treenit eivät näy muulle maailmalle. Sosiaalisen median aikakaudella omia ”liikkeitä”, kuten palvelu harjoituksia kutsuu, voi tietenkin jakaa myös muihin palveluihin kuten Facebookiin ja Twitteriin. Vilkaiskaapa muuten vasempaan sivupalkkiin. Siellä olevasta linkistä voi katsella, onko allekirjoittanut viitsinyt harjoitella viime aikoina.

Ehdin rekisteröityä palveluun eilen ja ensimmäiset tunnelmat olivat myönteisiä. Palvelu on rakennettu melko johdonmukaiseksi, joten oppimiseen ei pitäisi mennä pitkään. Lisäpisteitä palvelu saa siitä, että vanhat, omalla tietokoneella olevat harjoitukset voi siirtää kätevästi nettipäiväkirjaan. Vahinko vain, että aktiviteetin tyyppi (esim. pyöräily tai juoksu) ei siirry Movescountiin, vaan se pitäisi päivitettää käsin jokaisen harjoitukseen erikseen. Tuskinpa ainakaan itse viitsin tätä tehdä moneen sataan treeniin.

Myös tiedonsiirto sujui hyvin rannelaitteesta PC Podin kautta nettipalveluun. Koska Movescount on beta-vaiheessa, esiintyy siinä vielä hitautta. Lisäksi kaikki ominaisuudet eivät ole vielä käytössä.

Hieman huvitusta aiheutti palvelussa oleva reittikartta, johon voi käsin piirtää oman harjoitusreittinsä. Helpompaa olisi, jos Suuntokin alkaisi vihdoin valmistaa kuljetun reitin tallentavia GPS-laitteita, joista reitti voitaisiin siirtää suoraan palveluun. GPS-pohjaisessa reittitallennuksessa Suunto onkin jäänyt kilpailijoidensa jalkoihin, eikä tämän ominaisuuden tuloa laitteisiin ole edes näköpiirissä.

Testissä Suunto t4c

Lupailin joskus kauan sitten kertoa käyttökokemuksia Suunnon t4c-rannelaitteesta, jota olen käyttänyt jo joulukuusta 2008. Nyt on aika lunastaa lupaus. T4c:tä on enää turha kaupasta etsiä, sillä sen seuraaja t4d on tullut juuri markkinoille. Kyseessä on kuitenkin vain facelift, eli ulkonäköä lukuunottamatta laite on samanlainen kuin c-versio. Paketin sykevyö on kuitenkin muuttunut Dual Beltiksi, joka toimii esimerkiksi kuntosalilaitteiden kanssa.

Elämäni t4c:n kanssa ei alkanut kovin aurinkoisissa merkeissä. Päätin hankkia laitteen paketissa, johon kuului myös kaksi lisälaitetta, Suunnon kielellä podia, eli GPS Pod ja PC Pod. Intersportin myyjä kuitenkin väitti, että pyöräilykäytössä GPS Pod ei toimi, sillä se ”ei pysy mukana”, mikä vääristää mittaustuloksia. Uskoin myyjää ja ostin samalla Road Bike Podin pyörääni. Kuitenkin kävi heti ilmi, että GPS toimii kuin toimiikin pyöräilykäytössä mainiosti ja mittaustulokset ovat tarkkoja. Siitä lähtien Bike Pod on pölyttynyt hyllyllä ja minä olen manaillut hukkaan heitettyä rahaa. Myyjän tietämättömyyttähän tämä oli, ja näin jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt vain kylmästi palauttaa Bike Pod myyntiliikkeeseen.

Tämän alkuepisodin jälkeen elo Suunnon kanssa on ollut melko mutkatonta. Mitään ongelmia ei laitteissa ole ollut. Ainoastaan yksi asia on ärsyttänyt. Rannelaitteen pitäisi varoittaa pariston loppumisesta, mutta sitä se ei ole koskaan tehnyt. Kolmesti paristo on loppunut kesken lenkin ja kaikki data on tietenkin menetetty. Ikävä ominaisuus, joka saa hermon menemään, kun kesken harjoituksen huomaa laitteen menneen pimeäksi.

T4c:n hienous, henkilökohtaisesti harjoittelua ohjaava Coach-toiminto on minulla jäänyt vähälle käytölle. Myös Training Effect -arvot ovat olleet välillä epäluotettavia. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että käytän sykevyötä lähinnä pyöräilyssä ja juoksussa, enkä niinkään vähemmän rasittavissa aktiviteeteissa. Tämän vuoksi laite luulee minun harjoittelevan pelkästään kovalla teholla, mikä vääristää tuloksia. Itselleni kun tuollaiseksi kevyeksi harjoitukseksi voisi lukea vaikkapa pyöräilyn kauppaan, mutta mittari ei tietenkään ole mukana näillä elämän huomaamattomilla treenikerroilla.

GPS Pod on toiminut periaatteessa vakaasti. Akkuparistojen kesto on yli kymmenen tuntia, eli jokaisen lenkin jälkeen akkuja ei tarvitse ladata. Sen sijaan huono puoli on satelliittien hidas löytyminen. Joskus pihalla saa seisoa minuuttikaupalla, kun pod ei vain meinaa löytää satelliitteja. Yhteys taivaalle alkaa myös pätkiä hyvin helposti esimerkiksi metsässä ajettaessa. Kuten todettua, reitin tallennus olisi mainio lisä GPS Podiin.

Suunnon Comfort Belt -sykevyö on ilmeisesti ollut paketin heikoin lenkki jo usean vuoden ajan. Takuuvaihtoja onkin tehty runsaasti. Minulla ensimmäinen sykevyö meni vaihtoon pari viikkoa sitten, kun syketiedot alkoivat kadota kesken harjoitusten. Valitin asiasta Suunnon myyntiedustajalle, joka sen suuremmin kyselemättä antoi tilalle uuden vyön. Asiakaspalvelu onkin hoidettu hienosti, sillä muilta käyttäjiltä vialliset vyöt on käyty hakemassa kotoa ja uudet on tuotu tilalle niin ikään kotiovelle asti.

Kannattiko siis ostaa Suunto? Mielestäni kyllä, sillä tunnen saaneeni rahalleni vastinetta. Käyttäjillä on toki ollut ongelmia etenkin sykevöiden kestävyyden kanssa, mutta nyt näyttäisi siltä, että vaivoista ollaan päästy eroon. Siltikin mielessä on käynyt siirtyminen Garminin tai FRWD:n leiriin. Niiltä kun saisi reittitallennuksen ja joitain muitakin toimintoja, joita Suunto ei tarjoa…

Mainokset

, , , , , ,

  1. #1 by Nimetön on 5.5.2010 - 9:41

    Tuo treenin urheilulaji siirtyy Movescountiin tagina, ja jatkossa sinne on tulossa toiminto, jolla voi hakea tagien mukaan treenejä ja vaihtaa niihin Movescountin sisältämän urheilulajin. Teknisesti vain ei löytynyt järkevää ratkaisua siirtää jokaisen ihmisen itse eri kielillä määrittelemiä lajeja Movescountin mukaisiksi lajeiksi.
    Eli ei kannata alkaa nyt vaihtamaan lajeja treeneihin yksitellen, vaan sen voi aikanaan tehdä helposti laji kerrallaan.

  2. #2 by Kosti on 5.5.2010 - 19:41

    Kiitokset tiedosta. Arvelinkin, että palvelu kehittyy koko ajan, joten odotellaan rauhassa.

%d bloggers like this: