Omenahotellissa halpuus on suhteellista

Helsingin Midnight Run -reissun yhteydessä päätin kokeilla ensimmäistä kertaa, millaista olisi yöpyä Omenahotellissa. Hotellikseni valikoitui Eerikinkadulla sijaitseva Omenahotelli. Seuraavassa hieman ajatuksia tämän kohtuuhintaisen majapaikan maineella kulkevan hotellin ominaisuuksista.

Konsepti on kieltämättä fiksulta kuulostava: halpaa majoitusta, kun suurin osa perinteisen hotellin palveluista on karsittu pois. Kaltaiselleni pihiyteen taipuvaiselle ihmiselle tämä sopi hyvin, ja kyllähän Omenan huoneet näyttivät kuvissa ihan viihtyisille. Lisäksi kun matkustaa yksin, voi pilata vain oman lomansa, jos hotelli ei miellytäkään.

Huonetta varatessani minulla oli vielä suunnitelmissa ottaa polkupyörä mukaan. Kysyin sähköpostitse Omenahotellien asiakaspalvelusta, olisiko pyörälle säilytyspaikkaa hotellin alueella tai mihin julkiselle paikalle fillarin olisi voinut jättää. Asiakaspalvelun vastausviesti oli tylyhkö. Eerikinkadun hotellilla olisi porttikongi, jossa pyörää voisi ehkä pitää, omalla vastuulla tietenkin. Sisällehän pyörää ei tietenkään voi tuoda. Kerroin omassa viestissäni, että edellytyksenä on oikeastaan vain se, että pyörä pitäisi saada lukittua johonkin rakenteeseen. Tätä asiaa asiakaspalvelu ei kommentoinut. Jäi siis koko lailla auki, voisiko hotellilla säilyttää pyörää vai ei.  Asiakaspalvelua ei myöskään kiinnostanut selvittää jatkokysymystäni muista pyöränsäilytyspaikoista hotellin liepeillä. Asiakaspalvelun toiminnasta jäi vaikutelma, että kyseessä on enemmänkin ns. tekninen asiakaspalvelu.

Varauksen yhteydessä asiakas saa numerokoodin, jolla pääsee sisään hotellin tiloihin. Koin jäykän ovijärjestelmän epämiellyttävänä. Ennen kuin asiakas pääsee omaan huoneeseensa, on hänen naputeltava viisinumeroinen ovikoodi peräti neljään laitteeseen eri väliovilla. Vasta toisena päivänä asuminen muuttui sujuvaksi, kun järjestelmään hiukan tottui. Hotellissa asuminen tuntui ainakin aluksi vähän ”orwellilta”, kun missään ei näkynyt ihmisiä, mutta valvontakameroita on joka puolella. Jännä juttu, miten olo oli kuitenkin hiukan turvaton, kun respassa oli vain tietokone eikä oikeaa ihmistä. Olisi jännää tietää, miten nopeasti vartijat tulisivat paikalle, jos hotellilla jotain sattuisi.

Toinen asia, joka aiheutti minussa vähän närää, oli Omenahotellin aamiaissysteemi. Hotellihan ei itse tarjoa aamiaista, vaan asiakkaan on mentävä lähellä olevaan ravintolaan se nauttimaan. Eerikinkadun Omenassa tämä paikka on Ravintola Kapris, jossa aamiainen maksaa hotellin asukkaille 7,05 euroa. Kuulostaa hyvältä, mutta… Kapris tarjoaa aamiaista kaikille asiakkailleen samaan hintaan. Hotellin asukas maksaa aamiaisesta siis yhtä paljon kuin muutkin kansalaiset, vaikka Omenan infoista saakin sen kuvan, että aamiainen on jotenkin halvempi asukkaille. Jostain syystä Kapriksessa asioidessa pitää kuitenkin ilmoittaa olevansa Omenan asiakas, vaikka siitä ei mitään etua saakaan. Jos sattuu asumaan Lönnrotinkadun Omenahotellissa, aamiainen Kotipizza & Cafe Darwinissa maksaa vain kuusi euroa. Yksi Omenahotellin periaatteista on, että kaikissa ketjun hotelleissa asiakas saa samantasoisen kohtelun. Miten eri hintaiset aamiaiset sopii tähän periaatteeseen? Aamiaisen nauttiminen onkin suhteellisen kallista lystiä, ja pian matkailija huomaakin, että aamiaisiin on kulunut ne yöpymisessä säästetyt rahat. Sunnuntaisin ja pyhinä aamiaista ei saa lainkaan.

Auton säilyttäminen Omenahotellin parkkipaikalla ei kuulu hotellihuoneen hintaan. Eerikinkadun hotellissa yhden yön säilytys maksaa 17,50 euroa. Autolla lomailevan kannattaakin selvittää myös läheisten pysäköintihallien tarjontaa tai, jos uskallusta riittää, jättää auto yöaikaan ilmaiselle pysäköintipaikalle kadulle.

Hotellihuone oli periaatteessa ihan viihtyisä, ehkä ikäisekseen kuitenkin normaalia kuluneempi. Tippumassa olevien sälekaihtimien välistä saattoi katsella sisäpihaa. Huoneessa oli myös mikro, vedenkeitin ja ilmainen nettiyhteys, joista plussaa. Miinusta viileästä huoneesta ja liian voimakkaasta ilmastoinnista sekä pienestä wc/suihkutilasta ja epäsiististä porraskäytävästä. Erikoista oli se, että siivoojat säilyttivät pyykkikärryjä käytävällä jatkuvasti, mikä on huono asia sekä yleisen viihtyvyyden että etenkin paloturvallisuuden kannalta. Yleiseltä tunnelmaltaan huone muistutti mielestäni ruotsinlaivan hyttiä. Ilmeisesti huone oli rakennettu entisestä toimistotilasta, mikä on vaikuttanut sen toimivuuteen asuintilana. Muina asukkaina näytti olevan lähinnä teini-ikäisiä sekä itäeurooppalaisia perheitä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Halpaa vai ei?

Polttavin kysymys lienee kuitenkin, onko Omenahotelli merkittävästi muita hotelleja halvempi. Laskelmieni mukaan ei juurikaan. Esimerkiksi yhden hengen viikonloppu syyskuun lopulla Sokos Hotel Helsingin standard-huoneessa maksaa 186 € ja Eerikinkadun Omenahotellissa samaan aikaan 170 €. Sokos Hotel Helsingissä hintaan kuuluu myös aamiainen, eli käytännössä hintaeroksi jää alle kymmenen euroa. Itse maksaisin tuon erotuksen mielelläni jo pelkästään Sokos Hotel Helsingin siistimmistä tiloista ja esimerkiksi mahdollisuudesta käydä saunassa.

On kuitenkin todettava, että hintavertailuni ei ole kattava. Omenahotellin mukaan se hinnoittelee huoneitaan joustavammin esimerkiksi sesongin mukaan, joten on hyvin mahdollista, että huoneen saa halvemmallakin. Hotelliaan varaavan kannattaa kuitenkin tehdä laskelmansa tarkasti, ainakin silloin kun mielii syödä aamiaista ja matkustaa omalla autolla.

Mainokset

, , , , , , ,

 1. #1 by Antti-Juhani Kaijanaho on 14.9.2010 - 7:01

  Minusta Omena-hotellin konsepti kannattaa asiakkaalle vain, jos hinta on merkittävästi (>30 %) perinteistä halvempi. Paikallinen, päivystävä henkilökunta on kuitenkin aika iso osa hotellipalvelun kokemaani arvoa. Ja tämä mielipide minulla oli jo silloin, kun en tiennyt aamupalan olevan maksullinen.

  Meinasin kysyä, oliko mikro mikroaaltouuni vai mikrotietokone, mutta kuva vastasikin jo 🙂

 2. #2 by Juha on 14.9.2010 - 23:19

  Jos olisin pyöräretkellä ja majoittuisin tuollaiseen Omena-hotelliin, kantaisin kyselemättä fillarini sisään huoneeseen. Kun ei kerran respassa ole ketään sitä kieltämässä, ongelmaa ei tulekaan. Siivouskuluja ei tule sen enempää kuin kengistäkään, ellei aivan kuramonsuunista ole tulossa.

  Jos on tottunut kantamaan pyöräänsä, tuo menee ihan miettimättä. Keski-Euroopassa olen yöpynyt lukemattomia kertoja pyöräni kanssa eikä sitä ole katsottu missään kieroon. Jos huoneeseen mahtuu sänky, mahtuu sinne varmasti pyöräkin.

 3. #3 by Jfer on 15.9.2010 - 10:18

  Et huomioi hintavertailussa lainkaan sitä, että hinta on sama riippumatta siitä, kuinka monta henkilöä huoneeseen majoittuu. Huoneisiin voi majoittua 1-4 henkilöä. 170 e jaettuna neljällä on jo aika halpaa. Jos yksin maksaa 170 e niin tietysti kannattaa mennä hotelliin josta saa samaan hintaan aamupalan.

  Olen yöpynyt Turun Ompussa viime keväänä kolmen yön ajan. Aika pelkistetty paikka, mutta katto oli päällä ja uni tuli. Tyynyt olivat tosin aika kulahtaneita. Kun ovikoodin oppi ulkoa, sillä oli hyvin helppo liikkua. Netti toimi ainoastaan siitä pistokkeesta mihin huoneen tv oli kiinnitetty, mutta se oli varmaan vain sen huoneen vika.

 4. #4 by Kosti on 18.9.2010 - 18:42

  AJ: juu, tuollainen paremmin ruoanlaittoon sopiva mikro :D. Se olisikin jo ollut jotain, jos joka huoneessa olisi ollut tietokone.

  Juha: Kävi mielessä muiluttaa pyörä huoneeseen asiasta sen kummemmin ilmoittelematta. Päätin kuitenkin olla kiltti poika ja kysellä etukäteen. Tilaa huoneessa olisi kyllä ollut. Useinhan ainakin ”tavallisilla” hotelleilla on jokin varastotila ym., johon pyörän voi jättää. Lisäksi Omenassa huone oli viidennessä kerroksessa, mikä hillitsi kantohaluja.

  Jfer: Jeps, perheelle tai kaveriporukoille Omena on halpa. Eerikinkadulla nettijohdolle oli ihan oma pistokkeensa. 🙂

 5. #5 by olli s on 16.10.2011 - 19:57

  Omenahotelliin saa viedä maantiepyörän sisälle huoneeseen. Asiaa kysytty sähköpostilla, lupa myönnetty ja toteutettu. Tosin jokainen täysijärkinen ymmärtää ettei sinne huoneeseen raahata mitään p*skaista maastopyörää.

%d bloggers like this: