Merkki vaihdettiin viimein

Kirjoitin pari vuotta sitten varkautelaisesta kevytväylästä, joka oli merkitty varsin erikoisesti. Väylän alussa oli nimittäin jalkakäytävän merkki, jonka alla oli lisäkilpi ”sallittu mopoille”. Merkkiyhdistelmähän on outo: väylällä ei saanut ajaa pyörällä, mutta mopoilu oli muka sallittua. Tulkintani mukaan kyseessä oli tienpitäjän virhe, ja paikalla olisi kuulunut olla tietenkin yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää osoittava merkki.

Havaittuani erikoisen merkkiyhdistelmän lähetin palautetta Varkauden kaupungille, mutta en saanut koskaan vastausta. Sittemmin sama merkki esiintyi Tekniikan Maailman liikennepalstalla ja tietojeni mukaan myös Varkauden poliisista on pyydetty tienpitäjää vaihtamaan liikennemerkki oikeaksi.

Nyt voin ilokseni kertoa, että merkki on kuluneen kesän aikana viimein vaihdettu ja pyöräily väylällä ei ole enää laitonta puuhaa. Oli jo aikakin, täytyy sanoa.

Nyt paikalla on yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän liikennemerkki.

Ei kuitenkaan makeaa mahan täydeltä. Saman pylvään toiselle puolella olevaa muu vaara -merkkiä ja sen lisäkilpeä ”vaarallinen risteys” ei ole vieläkään poistettu, vaikka ne ovat jäänteitä ajalta, jolloin risteyksessä ei ollut vielä liikennevaloja. Liikennevalot onneksi tekivät risteyksestä paljon turvallisemman etenkin pyöräilijöiden kannalta. Ehkäpä jo vuonna 2012 asia on hoidettu kuntoon.

Mainokset

, , , , , ,

  1. #1 by Olli Pottonen on 22.3.2011 - 9:36

    Jännä juridinen detalji: yhdistelmä jalkakäytävä + ”sallittu mopoille” tarkoitti, että kyseessä oli ajorata. Ajoratahan on tieliikennelain mukaan tien osa, joka koostuu ajokaistoista (riittää että on auton mentävä), on ajoneuvoliikenteelle tarkoitettu (esimerkiksi sallittu mopoille), ja ei ole pyörätie (mitä pelkkä jalkakäytävä ei ole.)

    Tämän voi nähdä vielä yhtenä argumenttina moista liikennemerkkiyhdistelmää vastaan: se ei noudata tieliikennelain oletuksia siitä, millaisia tiet ovat.

%d bloggers like this: