Talvi tuli ajallaan

Kiirettä pitää kotiverstaalla. Renkaita ja kiekkoja notkuu nurkissa, työkaluja on siellä täällä ja fillareita kannetaan sisään ja ulos. Rengasraudat ovat aluksi kadoksissa ja kotimekaanikon sormia pakottaa. Puhdistusaine tuoksuu. Joka kerta vähintään yksi rengas tulee asennettua pyörimissuunnaltaan väärinpäin. Uusiksi menee. Miksi tätäkään ei koskaan opi? Välillä pitää ottaa mehutauko ja naputtaa pari sanaa blogijuttuun.

On taas se alkutalven päivä, jona pyöriin on vaihdettava nastarenkaat, jos aikoo ajaa turvallisesti läpi talven. Tai noh, yksi niistä päivistä, sillä renkaita on vaihdettava todennäköisesti myös viikonloppuna vanhempien pyöriin.

Sitten merkitään kaupunkipyörän huoltokirjaan, että kuluvan vuoden vaihtopäivä on marraskuun 10. Samalla nähdään, että talvi tuli tänäkin vuonna ajallaan. Edellisvuosien merkinnät kertovat, että talvi saapuu joka vuosi melko säntillisesti samoihin aikoihin. Viime vuonna nastarenkailla ajelut aloitettiin vain yhtä päivää aiemmin!

Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä silmäillä pyörän yleiskuntoa. Varsinkin tuota kaupunkiajokkia, jota ei tule huollettua yhtä usein kuin lenkkeilyssä käytettävää pyörää. Ketju pitää puhdistaa, napavaihteiden sujuva toiminta varmistaa ja etujarru säätää. Eikä lukkoa saa unohtaa! Puhdistus ja vähän öljyä päälle, niin pakkaspäivänä ei tarvitse kantaa pyörää kotiin lukon jäädyttyä.

Hyvällä tuurilla rengasoperaation jälkeen aikaa riittää vielä pienelle lumilenkille. On se vaan oma ilonsa ajaa vaaleassa maisemassa, vaikka talven tulo aina vähän masentaakin. Etenkin viime kesän lämpimiä pyörälenkkejä muistellessa.

Jos mieli alkaa liiaksi synkentyä päivän lyhentyessä, voi huoltokirjaa käyttää myös kevään ennustamiseen. Sanoisin, että nastarenkaat voi nakata taas varastoon tuossa huhtikuun kolmannen päivän tienoilla. Sitä päivää odotellessa pitää nauttia täysillä talviajosta.

Mainokset

, , , , ,

%d bloggers like this: