Erikoisia neuvoja hinausautonkuljettajalta

Miten on syytä toimia, jos on liikkeellä autolla, joka saattaa jättää tielle milloin tahansa? Keskisuomalaisen autoliitteen mukaan ei ainakaan kannata mennä pysäköintitaloon, sillä matkalleen väsähtäneen auton pelastaminen sieltä on vaikeaa. Hinausauto ei parkkitaloon mahdu, joten on parasta jättää ”pommi” kadulle parkkiin. Kuulostaa järkevältä.

Jutussa haastatellun hinausautonkuljettajan suosituksia en kuitenkaan lähtisi noudattamaan. Kuljettaja neuvoo näin:

”Autoilijat, älkää ajako autoa, johon on tullut vika ja hinaustarve mahdollinen, pysäköintitaloon. Jättäkää mieluummin sakkopaikalle, pysäköintivirhemaksustakin voi selvitä, kun selittää tilanteen.”

On sanomattakin selvää, että hajoamassa olevalla autolla ei pitäisi edes lähteä muualle kuin korjaamolle. Toiseksi en ymmärrä, miksi tällaisen auton saisi pysäköidä väärin. Jos auto kerran liikkuu vielä parkkipaikkaa haettaessa, niin miksipä sitä ei voisi pysäköidä ihan lailliselle paikalle?

Sakkopaikalle jättämisen oikeuttaminen vaivattomamman hinauksen perusteella epäilyttää.  On vain oletus, että sakkopaikalta olisi aina helpompaa hinata. Haastateltava kun jätti viisasti kertomatta, millainen sakkopaikka on hyvä hinausta ajatellen. Ehkäpä suojatien edusta tai risteysalue? Vai pitäisikö sittenkin jättää auto ihan vaan jalkakäytävää ja pyörätietä tukkimaan? Kävelykadultakin auton hinaaminen olisi varmasti helppoa.

Kirsikkana kakun päällä kaikki liikenteessä olevat autot ovat periaatteessa ”rikkoutumisvaarassa”. Mikä tahansa tahallinen pysäköintivirhe voitaisiin perustella sanomalla, että tästä olisi helppo hinata auto pois. Lopulta autoja olisi vähän siellä täällä parkissa, hyvissä hinauspaikoissa! Luonnollisestikaan maksulliset paikat eivät olisi hyviä…

Varauksella kannattaa suhtautua myös tuohon ”pysäköintivirhemaksusta selviämiseen”. En todellakaan laskisi sen varaan, että virhemaksu kumottaisiin esimerkiksi perustelulla ”kävin ostoksilla ja jätin auton jalkakäytävälle, sillä auto ei saata käynnistyä”.

Tietenkin on kokonaan eri asia, jos auto todella rikkoutuu yllättäen ja sen joutuu pakon edessä pysäköimään niin sanotusti sakkopaikalle. Sellaisista tapauksista tuskin virhemaksuja edes kirjoitetaan.

Jospa nyt hinurikuskin neuvoista huolimatta käytettäisiin sitä maalaisjärkeä ja jätettäisiin auto ihan lailliselle paikalle. Niin tekemällä välttyy varmasti virhemaksulta ja toisten tienkäyttäjien turvallisuuden vaarantamiselta.

Mainokset

, , , , , , , , , , ,

  1. #1 by ibid on 20.11.2010 - 17:28

    En minä kyllä tuota juttua tulkinnut samalla tavalla kuin sinä. Neuvossa oli minusta selkeästi kyse rikkinäisestä autosta, jolle haetaan turvapaikkaa hinausta odotellessa.

    Nimimerkillä olin kyydissä kerran lapsena autossa, jossa ei ollut toimivia jarruja. Arvaa minne kuljettaja (tajuttuaan ongelman) sen ajoi 🙂

  2. #2 by Jenni on 20.11.2010 - 19:03

    Mä puolestani lähinnä ihmettelin että miksi sanotaan ettei parkkitalosta voisi hinata pois. Tai no en mä näistä mitään muuta tiedä, kuin että ainakin Hinaus-Teamillä on parkkitalohinuri. Mutta sitähän ei käy kiistäminen etteikö tien reunasta olisi helpompi hinata kuin hallista.

%d bloggers like this: