Testissä Enduran talvitakki pyöräilijöille

Talven ankaria ajokelejä silmälläpitäen on taas aika tarkastaa vaatteiden pakkaskestävyys. Tänä syksynä ostoslistallani oli uusi talvitakki. Sen pitäisi mielellään olla lämmin, jokseenkin vedenpitävä ja tietenkin liikenteessä hyvin näkyvä.

Päätin ratkaista takkikysymyksen tilaamalla Endura Luminite -talvitakin Chain Reaction Cycles -putiikista kohtuulliseen 90 euron hintaan. Teknisyydestään tunnettuja pyöräilyvaatteita Skotlannissa valmistavan Enduran tarina alkoi 1990-luvun alussa, kun yrityksen perustaja pettyi silloiseen vaatetarjontaan ja päätti luoda oman malliston toimivuuden, kestävyyden ja laadukkaiden materiaalien pohjalta. Siitäpä firman kestävyyteen ja sietokykyyn viittaava nimikin.

Tämä ajattelutapa näkyy selvästi myös nyt testissä olevassa Luminite-takissa. Hardshell-tyyppinen kangas ja etenkin saumat tuntuvat sormenpäissä ensiluokkaisilta. Takin istuvuus on hyvä, muttei pyöräilyvaatteille tyypillisen tiukka. Ilma pääsee siis kiertämään takin sisällä, joten eristys pakkaselta on kunnossa. Mitoitukseltaan Endura edustaa oikeantyyppistä pyöräilytakkia: hihat ovat riittävän pitkät ja helman pitkä leikkaus suojelee takapuolta kylmältä myös matalassa ajoasennossa. Ainoa heikkous on löysältä tuntuva vyötärön mitoitus. Nyt vatsan päälle muodostuu ”pussi” ja takkia saa olla kiskomassa alaspäin. Kiristysnauha vyötärölle olisi paikallaan.

Taskuja on riittävästi ja ne ovat tarpeeksi isoja sekä sisältä pehmeällä kankaalla vuorattuja. Kainaloissa on vetoketjuilla toimivat ”tuuletusluukut”, jotka ainakin oman kokemukseni mukaan kannattaa pitää auki plussakeleillä ajettaessa. Optimaalinen käyttölämpötila Luminitelle lienee kymmenen astetta nollan molemmin puolin. Muut vaatekerrokset, käyttötarkoitus (työmatka vai lenkkeily?) ja henkilökohtaiset tuntemukset kylmästä määräävät lopulta, millaisessa lämpötilassa takkia on mukavaa käyttää. Hyvä vedenkestävyys vähentää takin hengittävyyttä, mutta mikään jätesäkki Luminite ei hengittävyydeltään onneksi ole. Helma ja kaulus kiristetään nauhoilla ja hihat tarranauhan avulla. Rintataskussa on läpivienti musiikkisoittimen johdolle.

Takin suurin idea on kuitenkin näkyvyys. Kaikkiin saumoihin ja rintataskun ympärille on ommeltu heijastavaa nauhaa. Lisäksi heijastimia on hihoissa, niskassa ja selässä. Oman takkini väri on kirkkaankeltainen, mikä lisää havaittavuutta entisestään. Liikenteessä olen huomannut, että huomioväri on hyvä valinta. Tuntuma on se, että esimerkiksi kärkikolmion takaa tullaan harvemmin pyöräilijän eteen silloin kun päällä on erottuva vaate. Toki myös pyörän valolla on merkitystä. Onkin muistettava, että heijastinliivi tai -takki ei korvaa koskaan fillarin valoja.

Luminite-takin erikoisuus on alaselkään laitettu punainen led-valo, jonka luvataan vilkkuvan yhdellä nappiparistolla 50 tuntia. Fiksu keksintö, vaikka vilkkuvalo ei perinteistä takavaloa korvaakaan. Varavalo on aina hyvä olla mukana ja tähän tarkoitukseen takin valo riittää. Valoa käytetään jäykästä painonapista, mikä tekee käytöstä hieman epävarmaa. Käytännössä valo onkin jäänyt vähälle käytölle. Valaisinosa pitää myös muistaa irrottaa pesun ajaksi.

Enduran Luminite -talvitakkia voi ensimmäisten satojen kilometrien perusteella suositella lämpimästi. Epäilisin takin olevan etenkin työmatkaa polkevien mieleen keveytensä ja vedenpitävyytensä vuoksi. Jos keltainen huomioväri ei kiinnosta, voi takkinsa väriksi valita oliivinvihreän tai jopa mustan, jota tosin suosittelen vain varauksin. Tummemmat värit eivät ole myöskään niin arkoja lialle kuin keltainen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Mainokset

, , , , , , , , , , , , , , ,

%d bloggers like this: