Parasta talvessa

Tuulilasin Lauri Larmela kirjoitti uusimman numeron pääkirjoituksessa kuinka talvi on autoilijalle kuin valkoinen vankila. Jo kahtena vuotena peräkkäin pääkaupunkiseutukin on saanut kunnollisen lumipeitteen ja liikenne on takkuillut tällaisten täysin ennalta-arvaamattomien poikkeusolojen vuoksi. Vaikka ulkomaiset toimittajat ovat haltioituneita Helsingin kyvystä poistaa lunta, eivät paikalliset ole olleet tyytyväisiä. Näin maakunnasta käsin katsottuna helsinkiläinen autoilija onkin vaativa yksilö. Välillä vaikuttaa jopa siltä, että auton päälle satanut lumi on sekin osoitus kaupungin virkamiesten epäpätevyydestä.

Viikonloppuinen vierailuni Savossa näytti oivallisesti talviautoilun toisen puolen. Puolen, jota ahkerasti esitellään matkailumainoksissa ja brändityöryhmien ynnä muiden esitteissä. Jos Laurille talvi on valkoinen vankila, niin minulle se oli viikonloppuna valkoinen vapaus.

Vapaus koitti autoilemalla sopivan mutkaisilla pikkuteillä lumisten maisemien keskellä. Eipä juuri parempaa tunnetta voisi olla, kun lumi pöllyää taustapeilissä ja tuulilasin takaa avautuu sininen taivas ja vaaleat hanget. Vielä kun aurinkolasitkin sai laittaa päähän ensimmäistä kertaa tänä vuonna, niin eipä paljoa parempaa voinut kuvitella.

Maaseudun maisemista taajamaan tultaessa talven huonoja puolia tuli esiin. Katujen varsille kerääntyneet lumivallit olivat päässeet paikoittain jo vaarallisen korkeiksi. Risteysajo muuttui todella epävarmaksi, kun risteävälle kadulle ei vain nähnyt. Autoa pitikin valuttaa sentti sentiltä eteenpäin, ettei vain olisi työntänyt keulaansa kenenkään eteen. Saattaa olla jossain määrin hyväkin, että ajonopeudet laskevat ja autoilijoiden on ”pakko” olla varovaisempia, mutta ainakin itseäni tilanne stressasi. Etenkin tapauksissa, joissa suojatielle tulevat jalankulkijat jäivät kokonaan kinosten taakse piiloon. Ajaminen oli selvästi tavallista raskaampaa.

Talvi onkin kaksijakoista aikaa autoilijalle. Ehkä menestyksen reseptiksi voisi sanoa, että pitää vain yrittää nauttia parhaista puolista, mutta samalla havaita talven mukanaan tuomat vaarat.

, , , , , , , ,

  1. #1 by Aron Viestitin on 17.2.2011 - 15:37

    Samoissa tunnelmissa kirjoittelin blogissani
    http://viestitin.blogspot.com/2011/01/uusi-uhanalainen-laji-tiekarhu.html

    Maaseudun postikorttimeisemissa kelpaa ajella pitkälle kevääseen kun isommilla teillä lentää jo rapa. Varsinaiseen rospuuttoaikaan se totuus sitten paljastuukin- nimittäin syrjäteiden kehno kunto.

%d bloggers like this: