Kevät koittaa pyöräilijälle

Kaikki voi muuttua yhdessä yössä. Tämä oli tunnelma keskiviikon pyörälenkillä, kun raikkaan talviset reitit olivat kovaa vauhtia muuttumassa sohjohelvetiksi. Piti ihan suunnitella reittejä, jotta pystyi välttämään auringossa kylpeneet väylät ja pitämään fillarin edes jotenkin liikkeessä. Vaaralliseltakin välillä tuntui, kun sohjoon uponnut eturengas löysikin jälleen jäätä ja koko fillari hyppäsi ylöspäin. Aivan kuin olisi ajanut kanttikiveen keulaa keventämättä.

Nyt koetaankin lumisen talven jälkimainingit. Niistä kärsitään varmaan useamman viikon ajan, sillä sen verran paksusti lunta on pakkautunut kevytväylille varsinkin keskustan ulkopuolella. Olen ollut tyytyväinen kaupungin suorittamaan talvikunnossapitoon, mutta nyt edessä on uusi koitos: auraako kaupunki loskatkin pois vai jätetäänkö lumensulatus auringon tehtäväksi? Pyöräilyn kannalta ensimmäinen vaihtoehto on tietysti parempi, mutta auraukseen käytettävissä olevat varathan on taidettu ”syödä” jo aikapäiviä sitten. Visainen tilanne.

Aurattiinpa loskaa tai ei, pyöräilyharrastukseen taitaa tulla väkisin pieni tauko tai vaikeimpia väyliä on ainakin vältettävä. Yksi tällainen väylä on luultavasti Rantaraitti Vaajakosken moottoritien vieressä. Kyseistä väylää on talven aikana muutenkin hoidettu vähän vasemmalla kädellä ja nytkin vastassa oli muun muassa moottoritieltä kevytväylälle aurattua loskaa. Arkipyöräily jatkuu tietenkin normaalisti, ja kaupungin keskustan väylät ovatkin varmasti kohtuullisen ajettavassa kunnossa myös pahimman sulamiskauden aikana. Harrastuspyöräilyn osalta voi pohtia myös aikataulumuutoksia. Lenkille voi mennä jo aamusta tai myöhemmin illalla, jolloin väylät ovat luultavasti pinnaltaan kovempia. Eihän nyt sää ole ennenkään pyöräilyä haitannut!

Tarkoitukseni on kirjoitella talvikunnossapidosta tarkempi ”loppuraportti” myöhemmin keväällä.

Mainokset

, , , ,

%d bloggers like this: