EasyPark toimii nyt Jyväskylässäkin

EasyPark-palvelu toimii tästä päivästä lähtien myös Jyväskylässä, ja se kattaa kaikki keskustan kadunvarsipysäköintipaikat sekä keskussairaalan pysäköintialueet. Aiemmin Parkit-palveluna tunnettua EasyParkia kuvataan kännykkäpysäköintimaksupalveluksi, jonka tarkoitus on tehdä pysäköinnistä vaivattomampaa. Palvelu on ollut käytössä pääkaupunkiseudulla jo 2000-luvun alusta lähtien.

Palvelua käyttääkseen autoilijan on liityttävä asiakkaaksi, jonka jälkeen hän saa tuulilasiin kiinnitettävän tarran. Tarra kertoo pysäköinnintarkastajille, että auton pysäköinti on maksettu EasyPark-järjestelmän kautta. Pysäköinnin alkamisesta ja loppumisesta ilmoitetaan soitolla palvelunumeroon. Näin autoilija maksaa vain todellisesta pysäköintiajastaan. Palvelua tarjoava yritys viittaa tutkimukseen, jonka mukaan etukäteismaksun suorittavat autoilijat maksavat keskimäärin 25 prosenttia ylimääräistä, koska haluavat olla varmoja pysäköintiajan riittävyydestä. Tarkempaa tietoa tästä tutkimuksesta ei yrityksen nettisivuilla ei kuitenkaan ole.

Maksutonta palvelun käyttäminen ei ole, vaikka säästöä varmasti kertyykin, kun autoilija välttyy ylimääräisen pysäköintiajan tai virhemaksujen maksamiselta. Yksityishenkilön liittyminen palveluun maksaa 15 euroa ja kuukausimaksu on 3,60 euroa. Lisäksi jokainen soitto palvelunumeroon maksaa 16 senttiä. Pysäköinnistä maksetaan myös tapahtumamaksua, joka on 10–60 senttiä alueesta riippuen. Jyväskylän tapahtumamaksu on ilmeisesti 40 senttiä, kuten tästä taulukosta voisi tulkita.

Aivan vähäisillä pysäköintimäärillä palveluun siis tuskin kannattaa liittyä, mutta usein maksullisille paikoille pysäköivät saavat palvelusta varmasti hyötyä. Muovirahan aikakaudella hyvä uutinen on sekin, että pysäköinti kadunvarteen on mahdollista, vaikkei kolikoita olisikaan taskun pohjalla.

Mutta eikö vieläkään ole keksitty kevyempää järjestelmää, jossa ei olisi liittymismaksuja ja jota kuka tahansa voisi käyttää? Jos kännykällä pystyy ostamaan limonadipullon, niin miksei myös yhtä pysäköintilippua?

Mainokset

, , , , ,

  1. #1 by juha on 4.4.2011 - 17:58

    Täällä Lahdessa pysäköinnin maksaminen kännykällä on ollut mahdollista jo pitkään juuri tuohon limsa-automaatti tyyliin ilman rekisteröitymisiä ja kuukausimaksuja.
    http://lahti.fi/www/cms.nsf/pages/A39B0EC6F429AAA7C2256F95002D7EC2

  2. #2 by Kai K on 9.11.2011 - 14:39

    Pysäköinnistä tulee todella kallista, jos satunnainen pysäköijä liittyy tällaiseen Easy Park -tyyppiseen palveluun. Itse liityin palveluun puolivahingossa ja tällöin ei ilmennyt, että siinä on kiinteä kuukausimaksu. Luottokorttilaskuun oli sitten ilmestynyt tällaisia kiinteitä maksuja, vaikka en ollut käyttänyt palvelua kertaakaan. Epärehellistä ja epäeettistä toimintaa! Miten Jyväskylän kaupunki on hyvksynyt kumppanikseen tällaisen yrityksen?

%d bloggers like this: