Kiertoteitse pyöräilyviikolle

Hauskaa äitienpäivää ja pyöräilyviikkoa blogin lukijoille! Äitienpäiväohjelmastanne en tiedä, mutta pyöräilyviikon kalenteria kannattaa vilkaista JYPSin sivuilta. Olisihan siellä vaikkapa äitienpäivän pyöräretkeä tarjolla. Taitaapa olla Suomen laajin ohjelmatarjonta, mistä taas kiitos seuralle. Hienoa työtä hienon liikunta- ja liikkumismuodon edistämiseksi!

Omalla kohdallani lauantai oli työpäivä, joten en ehtinyt ihmettelemään pyöräilyviikon avajaistapahtumia kävelykadulle. Onneksi sentään ehdin lenkille heti alkuillasta, kun lämpö ja aurinko vielä hellivät ulkoilijoita. Tulin ajelleeksi Jokivarren uuden asuinalueen kautta ja katselin hetken rakennusalueen liikennejärjestelyjä. Nythän pyöräily alueella on mutkikkaampaa, kun Tahvosentie on käytännössä poikki.

Pitkin kevättä työmaan ajoneuvot ovat käyttäneet Rantaraittia ja välillä soraa ja kiveä on ollut väylällä aivan liikaa. Onneksi nyt pyörätie oli lakaistu siistimpään kuntoon. Näinhän sen pitäisikin mennä: kun kevytväylä muuttuu raskaan liikenteen väyläksi, niin silloin myös kunnossapidon tasoa pitäisi nostaa. Edelleenkin Tahvosentieltä saattoi bongata oksia, kiviä ja jopa rautanauloja, joten pyöräilijän on syytä vältellä aluetta. Itse olen viime aikoina ohittanut alueen Kuokkalantietä pitkin, ajamalla siis ajoradan pientareella.

Sen sijaan plussaa pitää antaa siitä, että kevyelle liikenteelle on vaivauduttu laittamaan kiertotien opastus Arvinkujan ja Jokivarrentien kautta. Pieni puute on se, että Kuokkalasta tulevalle ensimmäinen opasmerkki on vasta  Tahvosentiellä, minkä vuoksi pitää palata tulosuuntaan päästäkseen kiertotielle. Opasteen nuoli osoittaa hämäävästi työmaalle. Toivottavasti kukaan ei ole lähtenyt etsimään kiertotietä uusien kerrostalojen välistä.

Toinen erikoisuus on, että vaikka kevyt liikenne opastetaan kiertotielle, on suljetulle kadunpätkälle tehty kuitenkin kapea väylä, jota pitkin pääsee ainakin kävelemään. Pyörällä tälle ilmeisen väliaikaiselle polulle ei parane mennä, koska teräväreunaiset kivet puhkovat renkaat. Joka tapauksessa hieman epäjohdonmukaista, kun kevyellä liikenteellä on kuitenkin pääsy samaan tilaan työmaaliikenteen kanssa.

Nuoli opastaa oikealle, mutta vasemmalle on kuitenkin tehty houkutteleva kulkuväylä.

Alueen valmistuttua kevyen liikenteen olosuhteet ovat varmasti oikein hyvät, ainakin jos katsotaan asemapiirrosta. Näyttäisi siltä, että kevytväylät erotetaan nykyistä paremmin ajoradoista, mikä tietenkin tekee liikkumisesta turvallisempaa.

Ja kohta alkavat asuntomessualueen rakennustyöt…

Mainokset

, , , , , , , , ,

  1. #1 by Aron Viestitin on 11.5.2011 - 9:12

    Viikon tavoite, pyöräilyn ja pyöräilyolosuhteiden edistäminen, sai minut miettimään miten työmatkapyöräilyä voisi edistää.

%d bloggers like this: