Normaalista ihmisestä maastopyöräilijäksi

Aiemmassa jutussa jo vihjasinkin, että pyöräkalustoon on tullut uusi jäsen. Uusi tulokas on muodokas, tehokas, (suhteellisen) kevyt ja sillä pääsee minne tahansa. Siltä ainakin asfaltilla ajamiseen tottuneesta kuskista tuntuu.

Se on siis maastopyörä. Eikä mikä tahansa leveärengas, vaan 29-tuumainen täysjousto, mikä tarkoittaa, että se osaa niiata kauniisti isommassakin kuopassa ja pitää kuljettajansa liikkeessä myös hankalimmissa paikoissa.

Se on Specialized Camber Comp 29. Vieläpä suoraan tulevaisuudesta, sillä vuosimalliksi ilmoitetaan 2012. Osina on muun muassa XT-takavaihtaja, Sramin X7-etuvaihtaja, Fox Float Evolution RL 29 -etuhaarukka, saman valmistajan Triad II -takajousto ja Avid Elixir 7 SL -hydrauliset levyjarrut. Mitäänhän en näistä sen tarkemmin tiedä, mutta kuulostaa hyvältä.

Valintaprosessi

Uuden pyörän hankinta on ollut jo pitkään mielessä, mutta jotenkin en ole vain saanut aikaiseksi toteuttaa sitä. On tuntunut siltä, että oikean löytyminen kaikkien hyvien joukosta on ollut vaikeaa. Nyt päätin sitten ryhdistäytyä ja tein hommasta yksinkertaista. Lopultahan tarvitsee kysyä vain kaksi kysymystä, jotka ovat:

  1. Missä haluaa ajaa?
  2. Kuinka paljon haluaa pyörästä maksaa?

Näiden jälkeen katsotaan sitten vaihtoehtoja. Koska ensimmäiseen kysymykseen vastaus oli ”maastossa”, niin siitä aiheutui vielä kaksi lisäkysymystä:

  1. 26- vai 29-tuumainen?
  2. Pitääkö olla täysjousto?

Päädyin 29-tuumaiseen, koska olin kuullut ja lukenut siitä niin paljon hyvää. Ajattelin myös, että se olisi ehkä kaltaiselleni aloittelijalle armollisempi, sillä tuumat korvaavat kuulemma pieniä ajovirheitä ja että meno on yleensäkin leppoisempaa. Täysjoustoon päädyin oikeastaan ihan vain sillä (hataralla) perusteella, että eipähän jää jossiteltavaa myöhemmäksi. Tämä kaikkivoipa peruste oli osittain myös 26” vs. 29” -kysymyksen taustalla.

Halusin pyörän, jota ei tarvitse heti vaihtaa, jos maastopyöräilystä innostuu enemmänkin. En halunnut, että osia pitäisi olla välittömästi päivittämässä parempiin. Näin ollen paketti sai mielellään olla kerralla (lähes) valmis. Tämä piti ottaa tietysti huomioon budjetissakin.

Sitten alkoikin armoton valmistajien ja jälleenmyyjien nettisivujen selailu. Mitä löytäisin näistä lähtökohdista? Monta vaihtoehtoa olikin, mutta jotenkin Spessun mallit miellyttivät eniten silmää. Ne myös herättivät omistamisenhalua, muut merkit eivät ehkä niinkään. Myönnän myös sen, että pidän kaikesta kauniista ja Specialized on mielestäni aikamoista silmäkarkkia.

Siispä kyselemään Spessujen perään. Kovin suurta tarjontaa 29” + täpäri + n. 2000 € -yhdistelmällä ei jälleenmyyjillä ollut, mutta Sellon Pyörässä oli yksi tulevan vuoden malli jo esillä. Kokokin saattoi olla sopiva, joten Espoota kohti sitten vain. Camber vaikutti niin hyvältä, että ostopäätös syntyi, vaikka budjetti hieman ylittyikin. Mutta eikös se aina?

Ensivaikutelma on ollut noin 500 ajetun kilometrin jälkeen pelkästään positiivinen. Maastossa aloittelijaa ihmetyttää yhä uudelleen ja uudelleen, että pystyikö tuollaisestakin paikasta ajamaan pyörällä. Siirtymillä taas hymyä suupieleen tuo havainto siitä, miten kevyesti matka asfaltilla taittuu. Luulin, että päällystetyllä tiellä meno olisi paljon tahmeampaa. Ehkä näissä näkyvät 29-tuumaisen hyvät ominaisuudet.

Ja onhan se myönnettävä: pyöräily maastossa on vain niin hauskaa puuhaa. Mitäpä harrastustaan enää selittelemään muilla syillä? Hyvä mieli on painava syy mille tahansa harrastukselle.

Kuvailin pienen videon, kun olin ajelemassa lokakuussa Varkaudessa. Kaupungin kyljessä sijaitseva Kämärin alue on omia suosikkejani ja lapsuudesta tuttuja maisemia. Sieltäpä sitä hyvää fiilistä oli helppoa lähteä etsimään.

Hyvää palvelua Sellon Pyörässä

Kiitokset vielä Sellon Pyörän porukalle, kun autoitte siirtymään vaivattomasti maastopyöräilijäksi. Teillä homma tuntui pelaavan. Sähköpostiin vastattiin ennätysajassa, fillaria esiteltiin huolellisesti, koeajoa ehdotettiin asiakkaalle ja pyörä laitettiin ajokuntoon asiakkaan toiveiden mukaan. Siinä on hyvän palvelun ainekset koossa.


Kohumaasturin salakuvat! Katso heti!

Mainokset

, , , , , , , , ,

%d bloggers like this: