Kello kilahtaa alikulussa

Olen syksyn aikana huomannut, että jotkut jyväskyläläiset pyöräilijät ovat alkaneet rimputtaa soittokelloa ajaessaan alikulkuihin. Yleensä sellaisissa paikoissa, jossa alikulkuun ajetaan jyrkän mutkan kautta tai joissa näkymät ovat muuten rajoittuneet.

Tunnelissa kilahtelevista kelloista tuli mieleen lapsuusmuistoja. Lapsena olen soittanut kelloa itsekin vastaavissa tilanteissa, mutta enää vuosiin en ole kuullut, että kukaan käyttäisi kelloa tähän tarkoitukseen. Mutta nyt tapa on ilmeisesti herännyt jälleen henkiin.

Pyörätie kaartaa alikulkuun ja näkymä on rajoittunut. Jotkut pyöräilijät soittavat tällaisessa tilanteessa kelloa.

Onko kellon kilauttelusta sitten oikeasti hyötyä? Ehkä, mutta minusta se on hieman turhaa touhua. Jos näkyvyys alikulkuun on huono, niin silloin pitää hiljentää vauhtia ja ajaa oikeaa laitaa. Jos kaikki toimivat näin, ei mitään ongelmia pitäisi tulla. Toinen juttu on, kuuluuko kellon kilinä edes vastaantulevan pyöräilijän korviin asti liikenteen melun yli.

Toisaalta joissain paikoissa on niin älyttömästi suunniteltuja alikulkuja, että vaaratilanne syntyy aina kun kaksi pyöräilijää osuu paikalle samaan aikaan. Esimerkiksi Jyväskylässä Vesangantien ja Nisulankadun risteyksen alikulut, joissa risteävään suuntaan näkee vasta sitten kun on jo itse ajanut keskelle väylää. Näissä paikoissa kannattaakin melkein kilauttaa ennemmin kuin kolauttaa.

Mainokset

, , ,

 1. #1 by Joni Kettunen on 14.12.2011 - 9:56

  Tykkään soittaa varsinkin aamusella kelloa, kun kuljen alikulkua. Vesangantien ja Nisulankadun alikulut ovat aivan uskomattomia näkyvyyden puutteen takia. Jyrkkiä mäkiä ja ihana alikulkujen ja katujen risteäminen mäkien pohjalla.

  Näkyvyyttä vielä rajoitetaan ihmeellisellä pensasmännyllä. Länsiväylän tietämiltä löytää jännitystä pyöräilijän elämään. =)

 2. #2 by Tomi Pieviläinen on 15.12.2011 - 11:47

  ”Onko kellon kilauttelusta sitten oikeasti hyötyä? Ehkä, mutta minusta se on hieman turhaa touhua. Jos näkyvyys alikulkuun on huono, niin silloin pitää hiljentää vauhtia ja ajaa oikeaa laitaa.”

  On, koska ei paljoa lohduta vaikka ajaisi oikeaa laitaa hissukseen, jos vastaan tulee vasenta laitaa ajava kiireinen polkija. Ei ole mitenkään yksittäinen kerta, kun täälläpäin omaa jyrkkää oikeaa loivennetaan vaihtamalla vasempaan laitaan, vaikka näkyvyys olisi lähes nolla. Samaa näkee myös jyrkissä mutkissa vasemmalle, mikä tuntuu aivan älyttömältä!

  Itse ainakin toivon, että kelloa soittamalla joku mahdollisesti näin vastaanajava saattaisi tajuta virheensä tarpeeksi ajoissa ja vaihtaa takaisin omalle oikealleen.

 3. #3 by Aron Viestitin on 15.12.2011 - 15:14

  Sovellan samaa taktiikkaa ajaessani autolla pimeillä syrjäteillä. Mutkissa lyhyillä valoilla ajaessa näkee paremmin vastaantulijan valot. Väläytys pitkillä taas antaa vastaantulijalle vinkin, että auto on tulossa.

%d bloggers like this: