Autotietous testissä

Keskisuomalaisen autot ja liikenne -liitteellä on meneillään autotietämystä mittaava kilpailu. Itsekin vastauksia kovasti pohdiskelin. Ohessa joitain mietteitä.

Helpoimpia taisivat olla kysymykset, joihin liittyi kuva. Sen verran tarkasti tulee autolehtiä luettua, että kojelaudankin perusteella auton pystyy tunnistamaan. Hankalimmat kysymykset käsittelivät paikallisia autoliikkeitä, koska harvassa niistä kovin usein vierailen. Puhumattakaan, että tietäisin tarkemmin jyväskyläläisen automyynnin historiasta. Näistä kysymyksistä moneen piti vastata musta tuntuu -periaatteella. O.K. Autoa koskevaan kysymykseen heitin sen helpoimman ratkaisun, eli veikkasin, että autoliikkeen nimi tulee sen perustajan nimikirjaimista. Turha kysyä, mitkä ne nimet olivat. Onneksi väärät vastaukset eivät mitätöi suoritusta tässä kilpailussa.

Kysymys R-kirjaimella alkavista automerkeistä oli kutkuttava. Sitä sai hetken aikaa miettiä. Ensimmäinen oli tietysti melko helppo, Rolls-Royce. Toiseksi mieleeni tuli Rover, jonka tuotannosta muistin sekä vanhoja malleja että jännästi muotoillun ”uusvanhan” 75-mallin. Kolmanneksi automerkiksi laitoin Reliantin. Tästä muistijäljestä kuuluu iso kiitos Jeremy Clarksoninille, jonka ”koeajossa” Reliant Robin taisi kulkea suurimman osan matkasta kyljellään. Ovatkohan britit jotenkin erityisen viehättyneitä R-kirjaimella alkaviin automerkkeihin? Niin monta R-alkuista merkkiä saarivaltiosta on tullut ja minunkin mieleeni tulleet ensimmäiset kolme olivat brittejä.

Myös sata vuotta viime vuonna täyttänyt automerkki oli hankala. Eipä tullut mieleen yhtään merkkiä, jolla olisi ollut synttärimainontaa tai sataseen viittaavia erikoismalleja. Laitoin lopulta vastaukseksi erään jenkkiautonvalmistajan nimen.

Opelin ikää koskeva kysymys oli erikoinen. Olisin voinut vaikka vannoa, että oikea vastaus olisi ollut 113 vuotta. Muistin tämän siitä, että pari vuotta sitten Opelilla oli 111-vuotisjuhlamalleja, joiden yhteydessä mainittiin ensimmäisen Opel-auton valmistuneen vuonna 1899. Asia jäi painamaan, joten piti turvautua Wikipediaan. Yksi selitys voisi olla tämä: ensimmäinen Opel valmistettiin vuonna 1863, mutta kyseessä ei ollut suinkaan auto, vaan ompelukone. Näin oikea (tai vähiten väärä) vastaus olisi 150 vuotta. Olisin halunnut protestoida, koska katsoin kysymyksen koskevan juurikin Opel-autoja.

Tietokilpailun pääpalkinto on 1500 euron lahjakortti. Jos onni potkaisisi, niin pitäisiköhän hankkia elämäni ensimmäinen kesäauto? Oma suosikkini kesän kruisailuun olisi Peugeot RCZ, mutta se ei aivan tuolla summalla irtoa. Joutuisin varmaan tyytymään edellisellä vuosituhannella syntyneeseen kaksnollakutoseen. Tuossa tapauksessa autoliike saisi luvan ostaa auton takaisin syksyllä…

Mainokset

, , ,

 1. #1 by Jenni on 2.2.2012 - 9:38

  Autowiki ja Google olivat kovassa käytössä kun etsin vastauksia kysymyksiin. =) Hämäävää oli kysymykset kaupungin vanhimmasta autoliikkeestä ja erikseen 30-luvulla perustetusta liikkeestä. Nämä eivät nimittäin käsittääkseni ole sama, ainakaan kun katsoi ensimmäisen kysymyksen vaihtoehtojen sivuilta perustamisvuosia.

  Kaikkiin en kyllä keksinyt vastausta, ja nuo kuvat missä ei ollut mitään merkkiin/malliin viittaavaa jäivät epäselviksi. Onneksi kaikki vastaukset osallistuvat arvontaan. 1500 eurolla voisi saada jotain kivaa Poloon, jos pääpalkinto tipahtaisi. 😀

 2. #2 by Joni Kettunen on 7.2.2012 - 20:35

  Huh-huh. Kysely meni vaikeammaksi kuin kuvittelin, mutta onneksi kaikki osallistuvat pääsevät arvontaan mukaan. Täytyy myöntää, ettei paikallistietämykseni autoliikkeistä ja -korjaamoista ole kummoinen. Toisaalta olen omistanut auton alle kaksi vuotta, enkä pidä itseäni autoihmisenä, joten… en ole pahoillani.

 3. #3 by Kalle Toroska on 9.2.2012 - 20:31

  Ei sitten Renault tullut mieleen R-kirjaimesta? 😀 Kuitenkin aika paljon yleisempi kuin RR tai Rover, Reliantista puhumattakaan… Jota en kyllä itse olisi keksinyt!

 4. #4 by Kosti on 10.2.2012 - 10:06

  Hah, ei tullut voittoa eikä kesäautoa. 😀 Vastauksetkin menivät sinne päin. O.K. Auton nimi oli kai yksi vaikeimmista, sillä aika moni oli kysellyt sitä googlelta ja löytänyt tiensä sitä kautta tähän artikkeliin. 😉 Yllättäen oma arvaukseni meni oikeaan suuntaan, sillä O.K. Auton kirjaimet tulevat nimestä Ossi Kivinen. Kokonaispistemääräni taisi olla 15/20, jos ainoastaan täysin oikein menneistä vastauksista sai pisteitä.

  Rellu kävi kyllä mielessä, mutta päätin hienostella ja laittaa nuo brittimerkit omaan vastaukseeni. Unohdin vain kertoa tästä brassailusta. 😀

%d bloggers like this: