Ethän pyöräile jalkakäytävällä?

Edellisessä blogimerkinnässä kirjoitin siitä, miten laadukkaalla talvikunnossapidolla voidaan vähentää jalkakäytävällä pyöräilyä. Aihepiiristä tuli mieleeni tapaus kesältä 2011, kun jalkakäytävällä pyöräillyt tönäisi jalankulkijaa.

Tapahtumapaikka oli Yliopistonkatu 6:n edusta, jossa jalkaväki saa tyytyä varsin kapeaan jalkakäytävään. Silminnähtävästä kapeudesta ja jalkakäytävän liikennemerkistä huolimatta väylällä pyöräily on tavallista. Ajoradalla ei uskalleta ajaa, koska siellähän on herranjestas autoja! Kadun toisella puolella on pyörätie, mutta sinne pääsyä odotellessa vanhuuseläke ehtisi tulla ennemmin kuin vihreä valo. Taluttaminen ei ole tietenkään vaihtoehto, jos on mahdollista voittaa puoli minuuttia ajamalla tuo pätkä. Näiden seikkojen vuoksi moni päättää ajaa ”nyt tämän kerran ihan vähän tässä jalkakäytävällä”. Kerron seuraavassa, miksi vähän on tässä asiassa aina liikaa.

Siinäpä siis yhtenä kesäpäivänä tallustelin. Minua vastaan tuli iäkkäämpi rouva ja vähän matkan päässä rouvan takana kaksi aikuisikään selviytynyttä pyöräilijää. Varmaan älyävät väistää, ajattelin. Ajattelin väärin. Aloimme kohdata rouvan kanssa, kun pyöristä ensimmäinen pujotteli välistämme. Rouva ei ensimmäistä pyörää oikeastaan huomannutkaan, mutta sen jälkimmäisen kylläkin. Sen sijaan, että toinen pyöräilijä olisi jäänyt odottelemaan rouvan taakse, päätti hän kuitenkin yrittää kahden jalankulkijan välistä ajamista.

Ei onnistunut ohittaminen, vaan pyörän tanko osui rouvaa selkään. Otin askeleen ajoradan suuntaan, koska muuten pyöräilijä olisi tullut minunkin päälle. Seuraavaksi oli vuorossa sivuaskel takaisin, kohti rouvaa, joka näytti olevan kaatumaisillaan. Hän pysyi onneksi pystyssä, mutta säikähti pahanpäiväisesti selkäpuolelta tullutta hyökkäystä.

Pyöräilevää törppöä asia ei paljoa vaivannut, vaan hän meinasi jatkaa matkaansa. Sain hänet kuitenkin pysäytettyä ja totesin hänelle hänen aiheuttaneen vaaraa ajamalla jalkakäytävällä. Kehotin häntä jatkossa ajelemaan jossain muualla. Pikaisen kyselyn jälkeen selvisi, ettei rouvalle ollut sattunut pahempaa, ja pienen päivittelyn jälkeen tilanne rauhoittui.

Tämä tapahtuma kuohautti vertani sen verran, että aloitin pienen kampanjan. Katson asiakseni huomauttaa, jos pyöräilijä aiheuttaa jalankulkijoille vaaraa ajamalla jalkakäytävällä. Aina en viitsi päätäni aukoa, koska äänessä saisi olla vähän väliä. Mutta ainakin silloin, kun jalankulkijoita on enemmän ja joku ajattelematon pyöräilijä käyttää heitä pujottelukeppeinä.

Huomautuksen voi tehdä esimerkiksi sanomalla napakasti, että ”tässä on jalkakäytävä, pyöräilethän ajoradalla, kiitos”. Olenpa kuullut muidenkin jalankulkijoiden huomauttelevan pyöräilijöitä. Ihmiset ovat oikeasti vihaisia jalkakäytävällä ajelusta. Jotkut näpäyttävät väärään paikkaan eksyneitä fillaristeja sanomalla ”onpas siinä isokokoinen alle 12-vuotias”. Tässä letkautuksessa on vain se huono puoli, ettei suurin osa ymmärrä, mihin sillä viitataan.

Tässä siis pieni muistutus siitä, että jalkakäytävällä pyöräileminen ei ole milloinkaan hyvä asia. Jalkakäytävät ovat syystä jalkakäytäviä. Esimerkiksi portaasta ulos astuvaa jalankulkijaa tai porttikongista työntyvää autoa on paha väistää millään jalankulkua nopeammalla etenemistavalla.

Ikävää on sekin, että jalkakäytävällä ajelu on äärimmäisen tehokas tapa pilata pyöräilijöiden mainetta. Kyynärpäätaktiikalla etenevä pyöräilijä loukkaa jalankulkijan tilaa, mikä aiheuttaa ärtymystä. Pyöräilijän törttöily jalkakäytävällä kertoo laiskuudesta sekä piittaamattomuudesta toisia kohtaan.

Miksi poliisi ei valvo tätä rehottavaa ongelmaa? Ei luulisi olevan vaikeaa laittaa poliisiautoa parkkiin vaikkapa Kauppakadulle ja napata jalkakäytävää pitkin polkevia puhutteluun takapenkille. Voisin taata, ettei asiakkaista olisi pulaa ja valvonnasta olisi hyötyä.

Polkupyörän alle jäämisellä voi olla vakavia seurauksia. Yllättävä töytäisy ja siitä johtuva hallitsematon kaatuminen voivat johtaa pahoihin vammoihin, myös nuorilla ihmisillä. Kuolema fillari vs. jalankulkija -onnettomuudessa ei ole Suomessakaan tuntematon asia. Pyöräilijän helpomman elämän etsimisellä voi olla muitakin seurauksia kuin vain yleinen paheksunta.

Mainokset

, , ,

%d bloggers like this: