Arvokkaita nesteitä

Kukas se sanoikaan, että autoilu on nykyään kallista? Ai tosiaan, kaikki. Tankin täyttäminen on konkreettinen esimerkki maailmankaikkeuden pyrkimyksestä tasapainoon: säiliö täyttyy, tili tyhjenee. Huomasinpa, että ylimääräiset kolikot katoavat taskun pohjalta myös silloin, kun joutuu täyttämään sen toisen tärkeän tankin autossa.

Lasinpesunestettä nimittäin kuluu näin kevään kurakeleillä melko paljon. Isokin säiliö tyhjenee pikaisesti, kun tuulilasia joutuu tiskaamaan vähän väliä. Niin kävi taas, että suihku heikkeni kuin keski-ikäisellä miehellä ja jouduin kurvaamaan huoltamolle antamaan pesurille lisää juotavaa. Toki takakontissa oli litran varapullo valmiiksi laimennettua pesunestettä, mutta se on vain hätätapauksia varten.

Saapastelin sisään Tourulan Nesteelle ja suuntasin pesunestehyllylle. Lasolia, Volteraa, tavallista vai sitruunaa, arvuuttelin. Katselin myös hintoja, koska eihän tuollaisesta äkkiä hupenevasta litkusta kannata paljoa maksaa. Valikoima oli aika pieni, ja jotain kummaa hinnoissakin oli.

Lopulta päädyin halvimpaan vaihtoehtoon, joka oli Nesteen omaa keitosta. En voinut uskoa pullon hintaa. Olivatko nesteiden höyryt sumentaneet näköäni? Hinta oli kuusi euroa! Siis litralta! Käsittämätöntä! Vielä yksi huutomerkki!

Pakko oli alistua ja ostaa, kun en muualtakaan viitsinyt ainetta lähteä etsimään. Tankki oli saatava täyteen heti ja vesikin oli tietysti huoltsikalla kätevästi lähellä. Vesi sentään oli vielä ilmaista.

Myönnän. Oli täysin oma vikani maksaa tuollaisia summia. Fiksumpi olisi ostanut tarjouksesta koko vuoden pesunesteet ja käynyt hakemassa vain veden Nesteen letkusta. Mutta joskus säiliö tyhjenee tien päällä kotipihan sijaan, eikä silloin jää useinkaan muuta vaihtoehtoa kuin ostaa kallista nestettä.

Normaalia kevätkeliä Nelostiellä.

Ennen oli hokema ”artisti maksaa”. Nykyisin se on muuttunut muotoon ”autoilija maksaa”. Pakko ostaa kallista, etenkin silloin, kun ei ole muuta paikkaa hankinnoille kuin huoltamo. Tämänhän huoltamot tietävät. ”Normaalihinta” pesunesteellekin olisi kai ollut useita euroja (jopa yli puolet?) halvempi. En oman mielenterveyteni vuoksi edes uskalla arvailla, paljonko kuuden euron pesunesteessä on katetta.

Kannattaako huoltamolta ostaa enää muuta kuin polttoainetta? Kahvi on kallista (ja huonoa), autonpesu on kallista ja tarvikkeet ovat tietysti omissa hinnoissaan. Palveluja ei tietenkään enää ole, eikä huoltohalliakaan, vaan vaihdat rikkoutuneen polttimon itse pimeällä pihalla näpit jäässä. Tietysti on oltava ensin niin onnekas, että huoltamon hyllyssä on ollut juuri niitä harvinaisia polttimoita, joita autosi syö.

Tästä johtuen pyrin juomaan kahvini oikeassa kahvilassa kaukana ABC-toteemipaalujen synkistä varjoista, pesen auton itsepalvelupesulassa (maksoi muuten viimeksi neljä euroa), hankin autotarvikkeet marketeista tai varaosakaupoista ja tankkaan tarvittaessa ”kylmikseltä”. Mihin enää tarvitsen huoltoasemia?

Ps. Kuulittekos muuten, että kahvin markkinahinta on laskussa? Olen varma, että ensi kesänä kahvikupin hinta laskee taatusti joka huoltamolla. Eikun hetkinen, mites se meneekään…

Mainokset

, , , ,

 1. #1 by Ekku on 19.3.2012 - 19:42

  Tuo huoltoasemien hinnoittelu perustuu siihen, että nykyään on paljon ihmisiä, jotka eivät ostaessaan katso, mitä mikäkin maksaa. Lisäksi autoilijoissa on paljon ”työsuhdeautoilijoita”, joiden autoilukuluista suurimman osan maksaa työnantaja.

  Tuulilasin pesuneste kannattaa ostaa vähän isommissa astioissa ja sitten 100-prosenttisena tavarana eikä valmiiksi laimennettuna. Minä en myöskään suostu ostamaan metanolipohjaista ainetta, vaikka se onkin halvinta saatavissa olevaa. En oikein usko, että aine joka on hengenvaarallista nautittuna tekee mitenkään hyvää ruiskutettaessa sitä höyrystymään tuulilasille ja sitä kautta autossa istujien hengitettäväksi.

  Autopesut on myöskin nykyään älyttömän hintaisia.

 2. #2 by eero on 30.3.2012 - 9:06

  Etanolipohjaista pesunestettä sai ainakin Biltemalta noin 3e/5 litraa, ihan ok tavaraa.

  Minusta Neste huoltoasemilta (ainakin Jyväskylässä olevilta neljältä) saa kaupungin parasta huoltoasemakahvia, se keitetään ja suodatetaan perinteisesti eikä automaatti tee sitä. Samoiten muistelisin joskus nähneeni Nesteellä mainoksen 20min tuoreustakuusta kahville..?

  Edukkaita harjattomia pesuja autolle saa Jyväskylästä ainakin Veturista, palokan citycarwashilta sekä Keljon CM:stä. Kahteen jälkimmäiseen on monesti pitkät jonot päiväaikaan mutta mikäli ostaa Citymarketin koneeseen pesuja etukäteen voi käydä vaikka puolilta öin pesulla ilman jonoa.

 3. #3 by jounii on 30.3.2012 - 14:40

  Tuota Nesteen Voltera Strongia olen tässä vähän etsinyt Jyväskylässä mistä sitä saisi 10 litran satsina edullisesti. Jotenkin Nesteen omaan putkiikkiin ei oikein huvittaisi astua, kun tietää että olisi varmaan ”halvempaa” tankata E85 (jos sitä olisi saatavilla) suoraan pesunestesäiliöön mittarista. Samaa etanolia niissä kai on, tosin loppu ei ole isopropanolia millä nuo etanolipohjaiset on monesti jatkettu 🙂

 4. #4 by Kosti on 31.3.2012 - 14:50

  Kiitos kommenteista ja säästövinkeistä. 🙂

  En tarkoittanutkaan, että juuri Nesteen kahvi olisi huonoa, vaan kirjoitin enemmänkin yleisellä tasolla. Pitää joskus käydä kokeilemassa Tourulan Nesteen kaffetta. 🙂

 5. #5 by Antti-Juhani Kaijanaho on 2.4.2012 - 7:39

  Keljon Citymarketin pesun voi maksaa koneen portilla sirukorttia käyttäen, joten etukäteen ei tarvitse ostaa pesuja vaikka kävisi keskellä yötä.

 6. #6 by eero on 2.4.2012 - 12:29

  Itseasiassa kävinkin pesulla Keljon CM:ssä pe-la yönä siinä 01:00 aikoihin ja huomasin että tolppaan oli tullut sirukortin vastaanottomahdollisuus. Nopeasti kun katselin en huomannut hinnastoa mutta todennäköisestihän se on sama mitä sisältä ostettaessa, eli halvin pesu on jotakuinkin kympin?

  Nykyiset pesut on ostettu syyskuussa, eipä tule paljoa talvella autoa pesetettyä automaatissa. 🙂

%d bloggers like this: